Comisia Europeană a anunţat miercuri că a acţionat Polonia în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru presupuse încălcări ale legislaţiei UE de către Tribunalul Constituţional polonez, transmit DPA şi AFP, conform Agerpres.

Aceasta este cea mai recentă acţiune juridică a Comisiei împotriva Varşoviei în legătură cu temerile legate de erodarea standardelor de bază ale statului de drept în Polonia. Două hotărâri pronunţate în 2021 de Tribunalul Constituţional au stabilit că legislaţia naţională poate avea prioritate faţă de legislaţia UE.

Comisia Europeană consideră că aceste decizii încalcă „principiile generale ale autonomiei, primatului, eficacităţii, aplicării uniforme a dreptului Uniunii şi efectului obligatoriu al hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", se arată într-un comunicat de presă. Prin trimiterea Varşoviei în faţa CEJ, Comisia vrea să ''se asigure că drepturile cetăţenilor polonezi sunt protejate şi că aceştia se pot bucura de beneficiile UE în acelaşi mod ca toţi cetăţenii UE'', potrivit comunicatului.

Executivul european, gardianul respectării tratatelor în UE, trimisese un "aviz motivat" Poloniei în iulie anul trecut, o nouă etapă a unei proceduri de infringement lansate în decembrie 2021. Răspunsul Varşoviei, care "respinge raţionamentul" avizului motivat, "nu a risipit îngrijorările Comisiei", care a decis, prin urmare, să acţioneze Polonia în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), a precizat Bruxelles-ul în comunicat.

„Lupa” dintre Bruxelles și guvernul naționalist conservator din Polonia durează de ani de zile

UE este implicată de ani de zile într-o luptă cu guvernul naţionalist conservator de la Varşovia din cauza reformelor sale judiciare, pe care le acuză că subminează independenţa judecătorilor. Disputa a escaladat odată cu o decizie din iulie 2021 a Tribunalului Constituţional polonez, aflat sub influenţa partidului de guvernământ, care a declarat că deciziile CJUE privind reformele judiciare din Polonia sunt neconstituţionale.

Tensiunile au crescut şi mai mult la 7 octombrie 2021, când Tribunalul Constituţional polonez, sesizat de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a contestat supremaţia legislaţiei UE, hotărând că anumite articole din tratatele UE sunt "incompatibile" cu constituţia ţării.

Polonia trebuie deja să plătească o amendă zilnică de 1 milion de euro pentru că nu a pus în aplicare o hotărâre a CJUE privind regimul disciplinar al judecătorilor din Polonia, sancţiune care este în vigoare din noiembrie 2021. Suma acestor amenzi a depăşit până acum 440 de milioane de euro, din care o parte este dedusă din fondurile UE plătite ţării.

O lege care desfiinţează un organism controversat, camera disciplinară a Curţii Supreme pentru judecători, a intrat în vigoare în iulie 2022, dar fără a da satisfacţie Comisiei şi fără a duce la ridicarea sancţiunii. Săptămâna trecută, preşedintele polonez a înaintat Curţii Constituţionale a ţării un proiect de lege privind chestiunile disciplinare, despre care Varşovia a afirmat că ar deschide calea pentru ca UE să deblocheze fonduri europene de stimulare în valoare de 35 de miliarde de euro.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri