Un procent de 61% dintre europeni consideră că Ucraina va câştiga în cele din urmă războiul cu Rusia, care a declanşat o invazie asupra ţării vecine la 24 februarie 2022, iar 68% văd atacul asupra teritoriului ucrainean drept un atac asupra întregii Europe, potrivit unui sondaj al Fundaţiei Bertelsmann.

Cel mai ridicat nivel de scepticism se înregistrează în Germania şi Italia, unde numai 55% şi respectiv 51% dintre cetăţeni cred în victoria Ucrainei.

Sondajul a fost realizat cu ajutorul platformei independente de sondare a opiniei publice europene Eupinions.

Ideea că atacul asupra Ucrainei este un atac asupra întregii Europe este susţinută îndeosebi în Polonia şi Spania, cu 79% şi respectiv 78%.

Majoritatea persoanelor intervievate cred că Ucraina apără valori comune europene.

Pe de altă parte, 75% dintre persoanele intervievate consideră că decizia de a începe negocieri sau de a continua lupta aparţine exclusiv ucrainenilor.

Diferenţele cele mai semnificative se regăsesc în atitudinea faţă de eficienţa sancţiunilor împotriva Rusiei.

Doar 40% dintre persoanele intervievate consideră că sancţiunile sunt un instrument eficient şi tot 40% dintre respondenţi consideră exact contrariul, în timp ce 20% nu au o opinie pe această temă.

În ceea ce priveşte responsabilitatea pentru conflict, 66% o atribuie Rusiei, 11% Statelor Unite, 5% NATO, 5% Ucrainei şi 13% nu au o opinie.

Preocuparea faţă de război este crescută, 66% dintre respondenţi declarând că se simt neliniştiţi şi că situaţia la nivel mondial este mai periculoasă decât în perioadele precedente.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Eupinions, sondajul a fost realizat în decembrie 2022 pe un eşantion de aproape 13.300 de cetăţeni europeni, pe baza a două seturi de date. Un set de date a avut ca scop consemnarea opiniilor populaţiei UE27 per ansamblul său şi un altul a avut menirea să identifice idiosincrasiile identităţii naţionale, cu accent pe respondenţii din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia şi Spania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri