Coreea de Nord a ameninţat vineri cu un răspuns "fără precedent de persistent şi puternic", în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii se pregătesc de exerciţii militare anuale, în cadrul eforturilor de a contracara creşterea ameninţării nucleare şi cu rachete din partea Phenianului.

Ministerul de Externe nord-coreean a acuzat Statele Unite de alimentarea tensiunilor şi de utilizarea Consiliului de Securitate al ONU ca "instrument de politică ostilă ilegală" pentru a face presiuni asupra Phenianului.

Coreea de Nord "s-a abţinut de la orice acţiune armată specială" anul acesta, cu excepţia activităţilor obişnuite, dar exerciţiile programate de aliaţi ar genera un "vortex grav de escaladare a tensiunii", a atenţionat ministerul.

"Dacă SUA optează să-şi arate muşchii şi să se opună la orice prin forţă, acelaşi lucru este valabil şi pentru opţiunea RPDC", a adăugat ministerul, într-o declaraţie transmisă de presa de stat KCNA, folosind acronimul denumirii oficiale a ţării, Republica Populară Democrată Coreeană.

"În cazul în care SUA şi Coreea de Sud îşi pun în practică planul deja anunţat de exerciţii militare, pe care RPDC ... le consideră drept pregătiri pentru un război de agresiune, se vor confrunta cu reacţii puternice şi persistente fără precedent", subliniază MAE de la Phenian.

Ministerul mai avertizează, fără a da detalii, că în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU va continua să fie "îmbrobodit" de Washington, va lua în considerare acţiuni suplimentare dincolo de activităţile militare normale.

Declaraţia nord-coreeană a venit la mai puţin de două ore după ce Coreea de Sud a anunţat pentru săptămâna viitoare exerciţii comune menite să îmbunătăţească operarea echipamentelor nucleare americane, precum şi exerciţiile obişnuite de primăvară, pentru luna viitoare.

Coreea de Nord, care dispune de arme nucleare, a lansat anul trecut un număr fără precedent de rachete, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), care ar putea lovi Statele Unite ale Americii, şi a reluat pregătirile pentru primul său test nuclear din 2017.

Exerciţiile nucleare anunţate de Seul, numite Exerciţiu de simulare al comisiei pentru strategia de descurajare, sunt programate pentru 22 februarie la Pentagon şi vor implica înalţi factori de decizie din domeniul apărării din ambele ţări, a precizat Ministerul Apărării de la Seul.

Cele două ţări au convenit anul trecut să desfăşoare anual aceste exerciţii, în condiţiile în care Seulul doreşte să întărească încrederea în "descurajarea extinsă" americană - capacitatea sa militară, în special a forţelor nucleare, de a descuraja atacurile asupra aliaţilor săi.

Pe 23 februarie, oficiali sud-coreeni şi americani vor vizita baza navală Kings Bay, din Georgia, care găzduieşte submarine nucleare cheie.

"Cu accent pe ameninţările nucleare ale Coreei de Nord, ambele părţi vor avea discuţii aprofundate asupra diferitelor măsuri de consolidare a descurajării extinse a SUA, inclusiv schimbul de informaţii şi proceduri consultative", a menţionat ministerul sud-coreean într-un comunicat.

"Va fi prima vizită comună a delegaţiilor sud-coreeană şi SUA la o bază de submarine nucleare americană", a declarat presei un oficial sub acoperirea anonimatului, potrivit Yonhap.

Antrenamentul de primăvară, Freedom Shield, urmează să se desfăşoare separat începând de la mijlocul lunii martie în Coreea de Sud, pentru o perioadă de 11 zile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri