Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică seara că este în discuţii cu Iranul, după ce în presă au apărut informaţii despre detectarea de uraniu îmbogăţit la 84%, transmite AFP. Pentru a produce o bomă atomică ai nevoie de uraniu îmbogățit la 90%, relatează Agerpres.

Potrivit agenţiei de ştiri Bloomberg, care citează două surse diplomatice, inspectorii au constatat niveluri de îmbogăţire care sunt cu puţin sub 90%, nivelul necesar pentru producerea unei bombe atomice. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi,"discută cu Iranul despre rezultatele recentelor activităţi de verificare", a reacţionat organismul ONU pe Twitter."Va ţine la curent Consiliul guvernatorilor când va veni momentul".

"Inspectorii trebuie să stabilească dacă Iranul l-a produs în mod intenţionat sau dacă concentraţia este rezultatul unei acumulări neintenţionate" din cauza dificultăţilor tehnice ale cascadelor centrifugelor, maşinile folosite pentru îmbogăţirea uraniului, scrie Bloomberg.

În luna ianuarie, Rafael Grossi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la traiectoria actuală a programului nuclear al Iranului."Au adunat suficient material nuclear pentru a construi mai multe arme nucleare", chiar dacă mai sunt necesare alte etape, a avertizat el.

Aceste informaţii au apărut în momentul în care negocierile destinate revigorării acordului încheiat în 2015 pentru a limita activităţile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale sunt într-un punct mort. Începute în aprilie 2021 la Viena, negocierile sunt blocate din august 2022, într-un context de tensiuni tot mai mari. Iranul produce în prezent, oficial, uraniu îmbogăţit la 60% la Natanz şi Fordo, un prag cu mult peste cel de 3,67% stabilit prin acordul din 2015.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri