Un soldat ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes în timp ce se afla în Germania pentru a fi instruit cu privire la folosirea acestora, înainte de sosirea tancurilor pe câmpul de luptă.

Bărbatul este unul dintre zecile de soldați ucraineni pe care Germania îi antrenează cu simulatoarele Leopard 2, pentru ca apoi aceștia să folosească tancuri reale pe cel mai mare poligon de antrenament militar din țară, la Munster, înainte ca vehiculele să fie trimise în Ucraina.

Germania a acceptat luna trecută să furnizeze tancurile, considerate ca fiind unul dintre cele mai bune din arsenalul Occidentului, depășind temerile cu privire la trimiterea de armament greu pe care Kievul le consideră cruciale pentru a învinge invazia Rusiei, dar pe care Moscova le consideră o provocare.

„Este esențial să folosim această armă modernă cu înțelepciune. Va schimba soarta războiului și vom câștiga în cele din urmă”, a spus soldatul în vârstă de 57 de ani, citat de Reuters.

Întrebat despre diferența dintre sistemele occidentale și cele sovietice, el a spus: „Este ca diferența dintre un Mercedes și un Zhiguli” – referindu-se la o mașină sovietică vândută sub marca Lada în Occident. Versiunea tancurilor pe care Germania le va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântărește mai mult de 60 de tone, are un tun cu alezaj neted de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la 4 km.

Ministrul de externe al Ucrainei a declarat luna trecută că se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări, inclusiv tancul german Leopard 2. În total, Germania antrenează câteva sute de soldați în diverse aspecte ale războiului. Antrenamentele fac parte dintr-un efort european de instruire a aproximativ 15.000 de soldați ucraineni.

Un alt soldat, care era antrenat pe vehiculul de luptă anti-infanterie Marder, a spus că sistemele occidentale nu sunt atât de diferite de cele ale vehiculelor construite de sovietici, folosite de ucraineni.

„Avem experiență cu sisteme de arme similare... Logica este aceeași, uneori nici nu avem nevoie de traducători pentru a înțelege instructorii”, a spus tânărul de 33 de ani.

Ambii soldați urmează să se întoarcă în Ucraina până la sfârșitul lunii martie.

Sursa foto: Shutterstock / Corona Borealis Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri