Republica Moldova arată o determinare fără precedent și se pregătește să denunțe tratatele care o leagă de CSI, așa-numita Comunitate a Statelor Independente, în fapt o alianță economică și militară gândită de Moscova pentru a contracara expansiunea NATO.

Republica Moldova va demara în această săptămână procesul de denunțare a zeci de acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, conform ziarului național.

Potrivit lui Popescu, mai multe acorduri cu CSI vor fi denunțate pe motiv că nu mai sunt relevante, nefuncționale sau sunt în defavoarea R. Moldova.

„Doar pe linia MAEIE avem 20 de acorduri, și pe linia educației avem. Acum se compilează această listă, în curând vom publica integral, instituțiile au făcut deja această analiză”, a subliniat Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, conform aceleiași surse.

Obiectivele politicii externe sunt aliniate la procesul de integrare europeană și în mod prioritar vor fi denunțate acordurile incompatibile cu prioritățile politicii externe, a adăugat Popescu.

„Acum noi spunem că R. Moldova va adera la UE și absolut toate alte obiective de politică externă vor fi subordonate la obiectivele de integrare europeană. Evident că această retragere din CSI sau din aceste acorduri din cadrul CSI, care sunt incompatibile cu angajamentele noastre, va continua”, a punctat vicepremierul.

De partea română, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o afirmație fără echivoc, declarând faptul că România este nu pregătită, ci dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu.

"Repet, orice scenariu", a subliniat Klaus Iohannis.

Preşedinta Republlicii Moldova, Maia Sandu, face astăzi o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Maia Sandu va discuta cu oficialii de la Bucureşti despre situaţia de securitate din Republica Moldova şi despre aderarea la UE.

Vizita are loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanşarea conflictului armat din Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock / Dan Morar

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri