MAE rus a emis un comunicat în care condamnă așa numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița cu Transnistria și anunță că va folosi orice mijloace pentru a apăra așa zisa republică separatistă, despre care spune că este echivalentă cu teritoriul Federației ruse, scrie Digi24.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că masează trupe în apropierea Transnistriei şi a afirmat că va "replica" oricărei "provocări" militare ucrainene în această regiune separatistă prorusă a Republicii Moldova, transmit agenţiile AFP şi Reuters, preluat bde Agerpres.

"Nimeni să nu se îndoiască: forţele armate ale Federaţiei Ruse vor replica într-o manieră adecvată oricărei provocări a regimului de la Kiev", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat, în care menţionează de asemenea că Ucraina desfăşoară efective şi echipamente militare în apropierea Transnistriei.

"Avertizăm Statele Unite, ţările membre ale NATO şi pe protejaţii lor ucraineni împotriva oricărei iniţiative aventuroase", atrage atenţia MAE rus.

Ministerul rus al Apărării acuzase anterior Ucraina că plănuieşte "o invazie" asupra Transnistriei printr-o operaţiune sub steag fals, şi anume "un pretins atac al trupelor ruse dinspre teritoriul Transnistriei", acuzaţii negate de guvernul de la Chişinău. Acesta din urmă a transmis că "autorităţile statele nu confirmă informaţiile publicate în această dimineaţă de Ministerul Apărării rus".

Armata rusă asigură că a observat o "acumulare importantă de personal şi echipamente militare ucrainene în apropierea" frontierei cu regiunea transnistreană, "desfăşurarea artileriei pe poziţii de tragere" şi o "creştere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene deasupra teritoriului" republicii separatiste.

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent militar şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii.

Făcând referire la trupele sale din acest contingent, MAE rus a mai menţionat în comunicatul emis vineri că "orice acţiune care ameninţă securitatea lor va fi considerată, în baza dreptului internaţional, un atac asupra Federaţiei Ruse".

Ministerul Apărării din Republica Moldova a asigurat vineri că, la ora actuală, nu există nicio ameninţare directă la adresa securităţii statului, afirmând că Rusia urmăreşte să destabilizeze situaţia din ţară şi să provoace panică prin insinuările sale că Ucraina ar pregăti o provocare armată în Transnistria, regiunea separatistă din estul republicii, relatează EFE şi media de peste Prut.

"În prezent nu există ameninţări directe la adresa securitaţii militare a statului", a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat, în care susţine că monitorizează toate evenimentele, acţiunile şi schimbările care au loc în regiune şi pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol', capitala autoproclamatei republici transnistrene.

"Ministerul colaborează cu toate celelalte autorităţi de securitate ale statului pentru a preveni împreună orice tentativă de destabilizare, pentru a menţine pacea şi stabilitatea în ţară, astfel încât cetăţenii noştri să fie în siguranţă", subliniază instituţia într-un comunicat transmis presei.

Potrivit ministerului, efectivul armatei naţionale din cadrul Forţelor mixte de menţinere a păcii (compusă din militari moldoveni, ruşi şi transnistreni) din Zona de Securitate, care separă Transnistria de restul Republicii Moldova, îşi desfăşoară activitatea "în mod normal", iar "informaţiile false difuzate de Rusia au ca scop crearea de panică şi de confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului".

"Îndemnăm cetăţenii la calm şi să se informeze doar din surse oficiale", se mai arată în comunicatul Ministerului moldovean al Apărării, citat de Deschide.md şi de Ziarul Naţional din Chişinău.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri