Numărul de nou-născuţi a scăzut în 2022 în Japonia pentru al şaptelea an consecutiv, coborând sub 800.000 pentru prima data din 1899, de când se fac astfel de înregistrări, arată datele guvernamentale publicate marţi şi preluate de Kyodo, relatează Agerpres.

Numărul total al naşterilor a scăzut cu 5,1%, fiind de 799.728, conform datelor preliminare anunţate de Ministerul Sănătăţii. Coborârea sub pragul de 800.000 a survenit mult mai devreme decât prognoza în 2017 guvernul, care plasa acest moment în 2033.

Schimbările în stilul de viaţă rezultate din pandemia prelungită de COVID-19 şi tendinţa crescătoare a japonezilor de a se căsători mai târziu în viaţă sau deloc au amplificat declinul ratei natalităţii. 'Mulţi factori complecşi sunt implicaţi, inclusiv instabilitatea financiară în rândul tinerilor şi mai puţine contacte sociale', a declarat un oficial din Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

'Scăderea numărului de naşteri în 2022 a fost afectată probabil de declinul numărului de căsătorii în 2020 din cauza pandemiei, având în vedere că, în multe cazuri, primul copil se naşte la doi ani după căsătorie', a explicat Takumi Fujinami, cercetător principal la Institutul de Cercetări al Japoniei.

'Femeile, în special, sunt mai puţin doritoare să aibă copii. Alături de mediul economic şi de locuri de muncă, problema decalajului între sexe, care pune o povară mai mare pe femei în domenii precum creşterea copiilor, ar trebui îmbunătăţite', a arătat el.

Cele mai recente date arată că, dacă nu sunt luaţi calcul copiii cu părinţi străini, numărul naşterilor este de circa 770.000. Guvernul prim-ministrului Fumio Kishida a introdus măsuri 'fără precedent' pentru a contracara declinul natalităţii, ministerul şi agenţiile guvernamentale urmând să prezinte până la sfârşitul lui martie un plan de continuare a lor.

În ce priveşte numărul deceselor, acestea s-au cifrat în 2022 la un record de 1.582.033, în plus cu 129.744 faţă de anul anterior. Pe de altă parte însă, numărul căsătoriilor a crescut în 2022 pentru prima oară în ultimii trei ani. Înainte de pandemie, numărul căsătoriilor scăzuse la cel mai jos nivel de la Al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri