Mult-așteptata ofensivă rusească de iarnă a început să crească în intensitate cu puțin timp înaintea aniversării unui an de război în Ucraina. În acest context, mai puțin mediatizată decât degringolada inițială a coloanei de 60 de kilometri care s-a împotmolit pe drumul spre Kiev, o altă bătălie care a implicat numeroase tancuri s-a desfășurat în cu totul altă parte a Ucrainei.

Mulți analiști, printre care și cei de la New York Times, spun însă că Vuhledar reprezintă cea mai mare bătălie de acest tip petrecută în cele peste 365 de zile de război, încleștarea durând nu mai puțin de trei săptămâni.

Sursele ucrainene citate de NYT spun de altfel că Rusia ar fi pierdut nu mai puțin de 130 de tancuri și blindate în această bătălie, care s-a purtat, de partea ucraineană, cu ajutorul minelor anti-tanc, a loviturilor de artilerie, a deja celebrelor rachete anti-tanc Javelin și Stugna-P, sau chiar a tancurilor în sine, în acest sens armata Kievului folosind modelul sovietic T-64.

Ucrainenii nu s-au oprit însă aici, mai remarcă publicația, ei lovind unitatea rusească de tancuri, spre finalul celor trei săptămâni de confruntare, inclusiv cu HIMARS, cu obuzierele americane M 777 sau cele franțuzești Caesar.

În fapt, pierderile rusești de tancuri au fost atât de mari la Vuhledar, încât soldații lui Putin s-au văzut nevoiți să schimbe tactica din mers, recurgând exclusiv la atacuri de infanterie în momentul când blindatele, odată scoase din luptă, nu mai aveau cum, efectiv, să protejeze soldații.

Spre deosebire de ambuscada de la Kiev, însă, când ucrainenii nu au luptat cu tancurile, de data aceasta, la Vuhledar au existat episoade ale bătăliei când tancurile părților adverse au luptat unele contra altelor, exact ca în al Doilea Război Mondial.

"Am studiat drumurile pe care le foloseau, apoi ne-am ascuns și am așteptat", a declarat unul dintre militarii implicați în conflict, conform aceleiași surse, confirmând tactica ambuscadei.

Cât despre motivul contraperformaței rusești, publicația citată menționează recruții proaspăt înrolați, care veniseră să umple golurile lăsate de pierderea unităților de elită.

Ca o dovadă a acestei stări de fapte, soldații ucraineni, citați de New York Times, au declarat faptul că unul dintre "tanchiștii" luați prizonieri în bătălia de la Vuhledar era de fapt un medic care fusese "reprofesionalizat" drept conducător de tanc.

Faptul că episodul Vuhledar a fost un dezastru pentru ruși a fost confirmat de altfel și de bloggerii militari ruși, așa-numiții "milbloggeri", care i-au acuzat - din nou - pe generalii ruși pentru acest eșec.

Supărarea milbloggerilor a fost, de fapt, atât de mare, încât Grey Zone, un canal Telegram afiliat Wagner, a transmis faptul că rudele celor morți vor să-l ucidă pe generalul care a condus atacul de la Vuhledar.

De asemenea, New York Times mai observă și statutul de legendă pe care l-a căpătat arma tanc de-a lungul vremii în Rusia, în mentalul colectiv al planificatorilor militari ruși acesta reprezentând în continuare un mijloc de luptă suprem, deși, din nou și din nou, ucrainenii dovedesc că lucrurile nu stau așa.

Cât despre motivul strategic pentru care Kremlinul voia să controleze Vuhledar, filiala moldoveană a Europa Liberă remarcă altitudinea la care acesta este situat (187 metri, n.r.).

Astfel, transmite publicația citată, elevația relativ mare a orașului îl face potrivit amplasării sistemelor de artilerie și de rachete, pentru a amenința nu doar Pavlivka, ci și autostrada est-vest T-0509, care duce la o autostradă mai mare ce leagă portul Mariupol de marele oraș Donețk.

Nu în ultimul rând, trebuie remarcat și faptul că bătălia de la Vuhledar a fost și este atât de importantă încât contribuitorii Wikipedia i-au dedicat o pagină, menționând faptul că lupta în acest loc este încă "în curs".

Sursa foto: Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri