Ministrul Bogdan Aurescu a participat la o nouă reuniune în format G7+ la nivel de miniştri de Externe, pe tema susţinerii infrastructurii energetice a Ucrainei, context în care şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul României în asigurarea transferului de sute de generatoare care suplinesc deficitul de aprovizionare cu electricitate rezultat din întreruperile din reţeaua electrică a Ucrainei supusă bombardamentelor Rusiei, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MAE, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa, au coprezidat întâlnirea în format videoconferinţă.

La reuniune, precizează sursa citată, a luat parte şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a informat statele participante la acest format cu privire la cele mai recente evoluţii din Ucraina în domeniul infrastructurii energetice, precum şi cu privire la priorităţile în materie de asistenţă necesară din partea comunităţii internaţionale.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat gravitatea atacurilor ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei în general, cu accent pe iresponsabilitatea afectării funcţionării centralelor nucleare - astfel cum a fost cazul foarte recent al bombardamentelor ruse care au afectat alimentarea cu energia electrică necesară pentru răcirea sistemelor esenţiale ale centralei nucleare Zaporizhzhia.

Referindu-se la eforturile României în sprijinul nevoilor de energie ale Ucrainei, Bogdan Aurescu a evidenţiat rolul ţării noastre în asigurarea transferului de sute de generatoare care suplinesc deficitul de aprovizionare cu electricitate rezultat din întreruperile din reţeaua electrică a Ucrainei supusă bombardamentelor Rusiei.

Autoritățiile locale din orașele României susțin, la rândul lor, Ucraina

A subliniat, totodată, gradul ridicat de mobilizare al autorităţilor locale, inclusiv a celor din Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, al societăţii civile şi al mediului de afaceri, în sensul realizării unor donaţii de generatoare către comunităţile locale din Ucraina afectate de atacurile forţelor armate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, se arată în comunicat.

Ministrul român de Externe a punctat, de asemenea, impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova şi eforturile României în sprijinul securităţii energetice a acestui stat.

La reuniune au mai luat parte miniştrii Afacerilor Externe sau alţi înalţi reprezentanţi din statele G7 (pe lângă SUA şi Japonia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit), din Ucraina, precum şi din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Suedia şi Norvegia, alături de reprezentanţi ai Uniunii Europene, Comunităţii Energetice Europene, BERD, PNUD şi ai Băncii Mondiale.

Reuniunea G7+ din 10 martie 2023 a fost a treia desfăşurată în acest format, prima fiind organizată în România, la 29 noiembrie 2022, în marja reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, găzduită de ministrul Bogdan Aurescu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri