Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat vineri orice legătură a ţării sale cu exploziile care au avariat anul trecut în septembrie gazoductele Nord Stream, după ce publicaţia americană New York Times şi cea germană Spiegel au scris, invocând ceea ce au susţinut a fi noi date ale serviciilor de informaţii ale SUA, că un "grup pro-ucrainean" ar fi autorul sabotajului.

"Nu avem nimic de-a face cu asta", a răspuns Zelenski, potrivit agenţiei EFE, unei întrebări ce i-a fost adresată pe acest subiect la o conferinţă de presă comună la Kiev cu şefa guvernului finlandez, Sanna Marin.

Mai mult, Zelenski a semnalat că apariţia unor asemenea "dezinformări" ar putea avea drept scop "încetinirea ajutorului oferit Ucrainei" de statele occidentale în războiul pornit de Rusia.

"Cred că este foarte periculos ca unele mass-media independente, pentru care am avut mereu un mare respect, să facă astfel de paşi", a deplâns preşedintele ucrainean. "Cred că este o greşeală, şi ea serveşte doar Federaţiei Ruse" sau unor "grupuri economice care sunt interesate să nu se adopte sancţiuni puternice" împotriva Rusiei, şi-a continuat Zelenski raţionamentul. El nu a precizat la ce grupuri se referă, menţionând doar că acestea sunt cele care ar putea fi afectate de sancţiuni şi "pot fi de asemenea în afara teritoriului Rusiei".

Nici Moscova nu consideră plauzibilă teoria vehiculată de New York Times şi Spiegel. "Evident că este o intoxicare coordonată în media", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a estimat că numai un actor statal ar avea posibilitatea de a executa o operaţiune de sabotaj asupra unor conducte submarine.

La rândul său, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a calificat drept "propagandă americană ignorantă" ideea că un grup pro-ucrainean neafiliat nimănui ar fi putut detona acele conducte. "Ei trebuie să fi fost luptători solitari împotriva blestemaţilor de moscoviţi. Nişte nemernici fără glorie care salvează lumea. S-au scufundat în mare, au aruncat în aer două conducte imense pe fundul mării şi au dispărut în apus. Neobservaţi. Într-o mare plină de nave NATO şi de sisteme internaţionale de observare", a scris Medvedev pe Telegram.

Conform unei alte teorii, vehiculate în februarie de jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh, scafandri ai US Navy, ajutaţi de Norvegia, au plantat dispozitive explozive pe aceste conducte în luna iunie şi le-au declanşat trei luni mai târziu. Casa Albă a catalogat afirmaţiile jurnalistului drept "total false" şi "pură ficţiune".

De când a devenit preşedinte al SUA, Joe Biden a făcut în zadar presiuni asupra Germaniei să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2, construit cu scopul ca Germania şi Europa să poată importa mai mult gaz rusesc. În final, acest gazoduct şi Nord Stream 1 au devenit inutilizabile în septembrie anul trecut după ce au fost avariate de acele explozii neelucidate.

Sursa foto: www.president.gov.ua

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri