SUA şi sateliţii lor încearcă să creeze focare de tensiune pentru o confruntare geopolitică cu Rusia în Republica Moldova şi Georgia, a declarat marţi ministrul rus adjunct de externe Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă oficială TASS, informează Agerpres.

„Evident ne îngrijorează totul, ne îngrijorează situaţia din Georgia şi cea din Republica Moldova pentru că America încearcă să le dicteze ce să facă şi ce să nu facă", a declarat Aleksandr Gluşko, adăugând că cele două state, situate departe de SUA, sunt vecine cu Rusia.

„Vedem că SUA împreună cu sateliţii lor duc situaţia într-acolo încât să creeze din ce în ce mai multe focare de tensiune de-a lungul graniţelor noastre şi încearcă să organizeze un fel de competiţie geopolitică în aceste zone-cheie pentru interesele de securitate ale Federaţiei Ruse, chiar şi din motive geografice", a afirmat oficialitatea diplomatică rusă, răspunzând la o întrebare adresată de reporterul TASS.

Evenimentele din Republica Moldova şi Georgia demonstrează o "atitudine neocolonială" din partea statelor occidentale, a afirmat Aleksandr Gruşko, fost ambasador al Rusiei la NATO. „Ele (ţările occidentale) pornesc de la premisa că numai ele au dreptul să dicteze ce trebuie făcut. Subliniez din nou, este absolut o abordare neocolonială", a adăugat Gruşko, citat de TASS.

Declaraţiile ministrului adjunct de externe rus intervin în contextul în care, la presiunea străzii, actualul guvern al Georgiei, considerat prorus, a fost nevoit să retragă un proiect de lege privind "agenţii străini", despre care criticii săi susţine că este inspirat dintr-o lege similară adoptată în Rusia. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut la rândul său că manifestaţiile în masă din Georgia sunt orchestrate din străinătate după modelul "Maidanului" din Kiev, conform Reuters.

În Republica Moldova, unde partidele proruse organizează de mai multe luni manifestaţii antiguvernamentale pe fondul unor grave probleme economice, Rusia a fost acuzată de SUA de destabilizarea situaţiei şi de încercarea de a răsturna de la putere actuala guvernare proeuropeană, după cum relatează media moldovene.

Putin a spus că lupta din Ucraina se dă pentru supraviețuirea statului rus

Vorbind în faţa lucrătorilor unei uzine aeronautice din regiunea estică Buriaţia, care fabrică elicoptere pentru armata rusă, Putin şi-a reluat argumentele conform cărora obiectivul Occidentului este destrămarea Rusiei. "Aşadar, pentru noi aceasta nu este o misiune geopolitică, ci o misiune pentru supravieţuirea Rusiei ca stat, pentru crearea condiţiilor dezvoltării viitoare a ţării şi a copiilor noştri", a spus liderul de la Kremlin.

El a acuzat Occidentul că foloseşte Ucraina drept un instrument pentru purtarea unui război împotriva Rusiei cu obiectivul de a-i provoca acesteia din urmă o "înfrângere strategică".

Întrebat dacă a fost îngrijorat pentru economia rusă după ce Occidentul a impus anul trecut Rusiei sancţiuni fără precedent, Putin a susţinut că economia rusă s-a dovedit a fi mai puternică decât oricine ar fi crezut. Potrivit preşedintelui rus, companiile occidentale care au părăsit Rusia şi statele occidentale se aşteptau ca economia acesteia să intre în colaps, cu fabrici care să înceteze producţia, şomaj şi proteste stradale, dar între timp sistemul financiar al Rusiei s-a consolidat şi ţara a devenit mai suverană din punct de vedere economic.

Republica Moldova a condamnat ferm comentariile părții ruse

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a condamnat într-un mod ferm marţi declaraţiile făcute în urmă cu o zi de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pe care le-a catalogat drept "neadevărate şi fără temei", relatează Deschide.md.

MAEIE subliniază, într-un comunicat, că guvernul moldovean are un mandat ferm din partea cetăţenilor pentru a menţine pacea, securitatea şi democraţia în Republica Moldova şi acţionează în interesul cetăţenilor pentru a construi o 'Moldovă europeană, puternică şi prosperă, în beneficiul tuturor locuitorilor'.

Diplomaţia de la Chişinău reafirmă condamnarea agresiunii Rusiei în Ucraina şi subliniază angajamentul ferm al Republicii Moldova în promovarea păcii şi stabilităţii în întreaga lume, ca membru responsabil al comunităţii internaţionale.

MAEIE subliniază hotărârea şi determinarea Republicii Moldova de a deveni un stat membru al Uniunii Europene, obiectiv susţinut de majoritatea cetăţenilor. Autorităţile, susţine ministerul, vor continua să lucreze cu cea mai mare dedicare şi hotărâre pentru a atinge acest scop, respingând orice încercare de a le submina eforturile prin răspândirea de acuzaţii false şi manipulatoare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat luni Chişinăul că "distruge statul de dragul celor care îi plătesc bani" şi că autorităţile moldovene "au luat un curs împotriva propriului popor", potrivit RIA Novosti.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării / VK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri