Slovacia, țară care se învecinează cu Ucraina invadată, a decis să trimită 13 avioane de vânătoare Mig 29 Kievului, după anunțul similar al Poloniei, care declarase deja că va oferi astfel de aparate militarilor ucraineni.

Ce este interesant, însă, este faptul că aceste 13 avioane de vânătoare Mig 29 reprezintă întreaga flotă de astfel de aparate a Slovaciei, după cum arată Bloomberg.

Astfel, se poate spune că așa-numita coaliție a avioanelor de vânătoare menită să sprijine viitoarele brigăzi mecanizate ale Ucrainei capătă tracțiune, deși nu neapărat în sensul dorit de Kiev, care și-ar fi dorit F16.

Sursa citată notează de asemenea că trimiterea acestor aparate de luptă ar putea fi considerată de Kremlin o linie roșie, puterea de la Moscova avertizând de mai multe ori Occidentul să nu acționeze în acest sens, în caz contrar urmând să suporte consecințe nespecificate.

Oficialii slovaci nu au precizat însă când va fi efectuată livrarea acestor aparate, citând motive de securitate, dar se știe faptul că ele au fost ținute la sol încă din vara anului trecut.

Pe lângă avioanele anunțate, Slovacia va trimite de asemenea Ucrainei și părți ale sistemului său de apărare antiaeriană Kub, mai notează Boolmberg, explicând faptul că SUA vor compensa această livrare printr-un ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, iar Uniunea Europeană printr-un ajutor financiar de 200 de milioane de dolari.

Graba cu care acționează aliații poate fi explicată inclusiv prin faptul că apropierea tot mai mare de alegerile americane de anul viitor aruncă într-o lumină incertă ajutorul militar acordat Kievului de către SUA, ceea ce i-ar pune într-o postură foarte dificilă pe europeni.

Sursa foto: Shutterstock / EvrenKalinbacak

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri