Coreea de Sud va ''normaliza'' un acord militar crucial cu Japonia, a declarat sâmbătă pentru AFP un responsabil al Ministerului Apărării, pe fondul unei apropieri diplomatice între celor două state vecine în faţa Coreii de Nord.

Acest Acord general de securitate şi informare militară (GSOMIA), semnat în 2016, permite schimbul de informaţii militare, în special în faţa Phenianului, conform Agerpres.ro.

Liderul sud-coreean, Yoon Suk Yeol, s-a deplasat joi în Japonia pentru un summit cu omologul său nipon, Fumio Kishida, pentru a relansa relaţiile diplomatice, afectate de dispute istorice privind munca forţată în timpul colonizării nipone a Coreii (1910-1945).

Conform media prezente la acest summit dintre cele două ţări, inedit la acest nivel în ultimii 12 ani, preşedintele Yoon i-a spus premierului Kishida că îşi doreşte "normalizarea completă" a GSOMIA.

După întâlnire, el a cerut Ministerului Afacerilor Externe sud-coreean "să ia măsurile necesare" în acest sens, a explicat pentru AFP un responsabil al Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului.

Seulul a pus sub semnul întrebării acest pact în 2019, ameninţând că îi va pune capăt, într-un moment în care relaţiile cu Tokyo se înrăutăţeau din cauza chestiunilor comerciale şi, de asemenea, din cauza disputei moştenite din timpul ocupaţiei japoneze.

SUA au avertizat atunci că renunţarea la acest acord ar fi în beneficiul Chinei şi Coreii de Nord.

Coreea de Sud a acceptat în cele din urmă să prelungească GSOMIA, dar în "anumite condiţii", cu câteva ore înainte de expirarea sa, avertizând în acelaşi timp că înţelegerea ar putea fi "reziliată" în orice moment.

În faţa ameninţării tot mai mari a Phenianului, care dispune de arme nucleare, cele două state vecine au căzut de acord să prezinte un front unit.

Sursa foto: T.Dallas / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri