Ministrii de Externe au cazut de acord in stabilirea deadline-ului negocierilor complete cu privire la pactul international de mediu care limiteaza gazele de sera.
Potrivit discutiilor purtate de-a lungul a doua zile, statele asiatice, incluzand India si China, nu se vor alatura in scopul comun de a reduce emisiile de dioxid de carbon. In schimb, ministrii au subliniat responsabilitatile tarilor bogate si sarace in combaterea schimbarilor climatice.

Intalnirea celor 40 de ministri, prezidata de Ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier, au
stabilit si promovarea altor mijloace de a utilizare a energiei suportate de intreaga planeta.

China si India s-au opus reducerii de dioxid de carbon dupa ce Protocolul Kyoto se va termina in 2012. Diplomatii au precizat ca fixarea acestui obiectiv in 2009 pentru o noua intelegere privind emissile de gaze a fost necesara in evitarea unei posibile probleme la expirarea Protocolului Kyoto.

Ministrul de externe chinez Yang Jiechi a precizat ca Uninea Europeana nu ar trebui sa accepte ca tarile in curs de dezvoltare ca India sau China sa reduca aceeasi povara a cheltuielilor asa cum o vor face tarile foarte dezvoltate. El a adaugat ca statul chinez “nu poarta nicio vina in aceasta problema a schimbarilor climatice”, dar ca tara a luat deja masuri pentru a reduce emisiile poluante.

Oficialii japonezi si-au exprimat rezervarile fata de stabilirea unor obiective specifice la inceperea negocierilor, pentru a nu descuraja participarea marilor emitenti ca Statele Unite, China si India.
Tokyo doreste ca noul pact sa fie flexibil, sa echilibreze protectia mediului cu cresterea economica si sa promoveze noi tehnologii “verzi”.

Un raport guvernamental american aparut marti sustine ca statele asiatice ar putea sa reduca un sfert din emisiile de gaze de sera pana in 2030, daca isi reutilizeaza resursele energetice si adopta biocombustibili.In caz contrar raportul semnaleaza o posibila catastrofa planetara.

Europa se arata dispusa sa promoveze refolosirea surselor energetice, implementarea tehnologiilor eficiente pentru reducerea consumului si a emisiilor de dioxid de carbon. Europenii investesc in proiecte de mediu in tarile in curs de dezvoltare penrtru a le indeplini obiectivele tratatului Kyoto.

Discutiile de la Hamburg au fost vazute ca o incercare a Uniunii Europene de a se alia cu tarile aiatice, fortand astfel intrarea Statelor Unite in negocieri. Acestea au refuzat sa ratifice Protocolul Kyoto din 1997 pe motiv ca tarile in curs de dezvoltare nu au fost incluse.

Cancelarul german Angela Merkel spers sa progreseze in discutille cu Statele Unite si celelalte state la mitting-ul G-8 din 6-8 Iunie in Heiliegdamm, desi intalnirile preliminare dintre Uniunea Europeana si Statele Unite la Washington nu au fost deloc promitatoare.

Cele 27 de natiuni din blocul european sunt dornice sa reinceapa negocierile in decembrie 2007 in Bali, Indonezia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri