Oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed) cred că pentru a contracara inflaţia ar putea fi necesară doar o nouă majorare a dobânzii în 2023, iar anul viitor aceasta ar putea scădea, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Miercuri, Fed a majorat cu 25 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările analiştilor.

Conform estimărilor mediane ale Fed, până la finalul anului, rata dobânzilor ar urma să se situeze la 5,1%. Este un nivel similar cu cel previzionat în decembrie, înaintea recentelor turbulenţe din sectorul bancar, care ar urma să afecteze creşterea economiei.

Până la finalul anului viitor, rata dobânzii în SUA ar urma să scadă la 4,3%, pe baza estimărilor mediane ale Fed.

În decembrie, oficialii Fed previzionau că la finalul lui 2023 rata dobânzii va fi de 5,1%, urmând să scadă până la 4,1% în 2024.

Inflaţia în SUA ar urma să scadă la 3,3% în trimestrul patru din 2023, în timp ce ţinta Fed este de 2%. Indicele preţurilor de consum în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a urcat la 5,4% în ianuarie, faţă de anul trecut.

Oficialii Rezervei Federale a SUA se aşteaptă ca rata şomajului, acum la 3,6%, să urce la 4,5% în trimestrul patru din 2023, şi la 4,6% în 2024. În decembrie, Fed estima că rata şomajului va ajunge la 4,6% anul acesta.

Conform estimărilor mediane ale Fed, creşterea economiei SUA se va situa anul acesta la 0,4%, faţă de un nivel de 0,5% previzionat în decembrie, şi la 1,2% în 2024, de la un nivel de 1,6% estimat în decembrie.

În urma prăbuşirii Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank luna aceasta, în comunicatul Fed nu se mai precizează: "creşteri în desfăşurare" ale dobânzilor vor fi probabil adecvate. Această frază a fost folosită în fiecare comunicat din martie 2022, când a început majorarea dobânzilor.

În schimb, în comunicatul Fed se arată că: "o anumită întărire suplimentară a politicii ar putea fi adecvată", lăsând uşa deschisă pentru încă o majorare cu 25 de puncte de bază, poate la viitoarea reuniune fed.

Deşi în comunicatul Fed se precizează că "sistemul bancar american este solid şi rezilient", se atrage atenţia că recentele presiuni din sistemul bancar "vor avea probabil ca rezultat înăsprirea condiţiilor de creditare pentru gospodării şi companii şi vor afecta activitatea economică, angajările şi inflaţia".

De asemenea, nu mai apare fraza "inflaţia s-a atenuat", fiind înlocuită cu: "inflaţia rămâne ridicată".

Sursa foto: Shutterstock / Niphon Subsri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri