Excedentul comercial chinez ar trebui sa depaseasca un nou record in 2007, putand atinge 250 de miliarde sau chiar 300 de miliarde de dolari, a estimat marti Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare (CNRD), informeaza NewsIn.

Intr-o analiza publicata pe site-ul sau, CNRD, care este principalul organism chinez de planificare economica, afirma ca "daca se iau in calcul tendintele" observate la inceputul anului, "excedentul comercial pentru intreg anul este estimat la 250-300 miliarde dolari". Excedentul cumulat pentru primele patru luni ale anului a atins nivelul de 63,31 miliarde dolari.

China a acumulat mai multe recorduri in ultimii doi ani, inregistrand in 2006 un surplus comercial de 177,47 miliarde dolari, in crestere cu 74% fata de anul precedent. Un studiu recent realizat de un institut afiliat Academiei chineze de stiinte a estimat deja ca cresterea excedentului comercial s-ar putea ridica in 2007 la 43%, pana la 254 miliarde dolari.

CNRD a tinut sa sublinieze ca acest excedent care alimenteaza enormele rezerve valutare ale Chinei, devenite cele mai mari din lume, are si anumite consecinte negative, alimentand mai ales o lichiditate excesiva. Comisia a reamintit insa ca obiectivul pe termen lung este de a realiza un echilibru intre importuri si exporturi.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum coloreaza Romania harta comerciala a lumii