Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, susţine eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen anul acesta, relatează Agerpres.

"Am avut astăzi şi un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Avem în acest proces susţinerea preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta", a spus şeful statului, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Iohannis a anunţat că preşedintele Consiliului European va putea constata în cadrul vizitei pe care o va efectua luni, la Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, acţiunea concretă de consolidare a securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene, "prin tehnologie de ultimă generaţie şi o capacitate de supraveghere în timp real a situaţiei de la frontieră, care să permită gestionarea eficientă şi rapidă a posibilelor situaţii de criză".

Şeful statului a prezentat demersurile în care România s-a implicat constructiv pentru implementarea rapidă a concluziilor pe migraţie agreate în luna februarie.

"În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite ţării noastre să împărtăşească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe", a spus preşedintele Iohannis.

La rândul său, preşedintele Consiliului European a subliniat că sprijină eforturile României privind aderarea la spaţiul Schengen.

Nu s-a stabilit o dată, dar procesul trebuie finalizat în cursul acestui an

Preşedintele Klaus Iohannis a mai precizat că nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizând că acest proces trebuie să fie finalizat în cursul acestui an.

"Continuă toate negocierile. (...) Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte, însă ambiţia noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai bine să intrăm împreună în Schengen. Problema este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcţionari din Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene să rezolvăm această chestiune. Schengen este o emblemă a UE. Este vorba de libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni şi faptul că pe 8 decembrie nu s-a reuşit un vot este o palmă dată Uniunii Europene şi aspiraţiilor de liberă mişcare a cetăţenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spaţiu nu doar al Pieţei Unice, ci şi a libertăţii de mişcare", a punctat Klaus Iohannis, după întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care se află într-o vizită la Bucureşti.

Şeful statului a subliniat că pentru România aderarea la Schengen rămâne un obiectiv naţional.

"Suntem toţi foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat, eu şi premierul, membrii Guvernului, diplomaţii, Reprezentanţa de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că noi suntem pregătiţi, România este pregătită, îndeplineşte absolut toate condiţiile. Avem, însă, o opoziţie din partea Austriei care nu este legată de România, este legată de migraţie, de felul în care în Europa este tratat spaţiul Schengen şi frontierele Schengen, foarte multe ţări şi-au închis de facto frontierele Schengen. Asta face întreaga negociere foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înţeles că suntem pregătiţi. (...) Noi putem să gestionăm migraţia care ar veni prin zona noastră şi o facem foarte bine, de aceea am negociat cu Comisia Europeană un proiect-pilot la graniţa dintre România şi Serbia pentru a arăta cum se poate gestiona eficient acest proces", a adăugat Iohannis.

Preşedintele s-a declarat îngrijorat cu privire la creşterea euroscepticismului în România, arătând că şi eşecul aderării la Schengen este una dintre cauze, pe lângă războiul din Ucraina, criza energetică, inflaţia.

Sursa foto: Captura video - Administrația Prezidențială / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri