Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va avertiza pe omologul său chinez Xi Jinping săptămâna viitoare, cu ocazia vizitei sale în China, împotriva consecinţelor unei eventuale "decizii sinistre" de a susţine din punct de vedere militar Rusia contra Ucrainei, a declarat Palatul Elysee, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Dacă China ia această decizie funestă, va exista un efect strategic major asupra conflictului", a apreciat un consilier al şefului statului francez. El a precizat că preşedintele Macron vrea "să găsească un spaţiu" cu Beijingul pentru "iniţiative" cu scopul de a "susţine populaţia civilă" ucraineană, dar şi "să identifice o cale pe termen mediu pentru o ieşire din conflict".

"Dorim să evităm răul şi este motivul pentru care trebuie să-i implicăm (pe chinezi), să le prezentăm poziţia noastră", a adăugat el în faţa câtorva jurnalişti.

Potrivit preşedinţiei franceze, acest dialog este cu atât mai crucial cu cât "China este singura ţară din lume în măsură să aibă un impact imediat şi radical asupra conflictului, într-un sens sau altul".

Emmanuel Macron va efectua o vizită de stat în China, de miercuri până vineri, urmărind să facă acest "demers de reangajare" după o perioadă îndelungată fără contacte personale din cauza pandemiei de COVID-19, întreruptă de o întâlnire cu Xi Jinping în noiembrie în marja unui summit în Indonezia.

Parisul consideră Beijingul "de neocolit" în numeroase provocări mondiale, în primul rând în lupta împotriva încălzirii climatice.

În conflictul ucrainean, China - care nu a condamnat niciodată invazia rusă - este un "game changer", a explicat consilierul prezidenţial, utilizând expresia anglofonă pentru a spune că atitudinea acesteia poate schimba cursul războiului.

Franţa încă mai spera până recent să-l convingă pe preşedintele chinez să-şi exercite "influenţa" asupra omologului său rus Vladimir Putin pentru a-l împinge spre o ieşire negociată din conflict, sau să joace "un rol de mediere".

Dar vizita lui Xi Jinping la Moscova cu zece zile în urmă, în cursul căreia cei doi conducători au lăudat relaţia lor "specială" şi au atacat vehement Occidentul, pare să fi determinat autorităţile franceze să-şi reducă ambiţiile.

"Suntem foarte lucizi", a asigurat preşedinţia franceză, subliniind în special că China nu are intenţia să condamne Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri