Armele nucleare tactice pe care Rusia intenţionează să le instaleze în Belarus vor fi desfăşurate mai aproape de graniţa de vest a ”Uniunii statale” (Rusia-Belarus) cu ţările vecine din NATO, în pofida reacțiilor din Europa şi SUA, a declarat ambasadorul Rusiei la Minsk, Boris Grîzlov.

Comentariile ambasadorului rus la Minsk survin după declaraţiile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin privind planurile Moscovei de a desfăşura arme nucleare tactice pe teritoriul Belarus, ţară vecină şi aliată Rusiei, ceea ce a fost interpretat de observatori ca o nouă tentativă a liderului rus de a agita ameninţarea nucleară pentru a descuraja Occidentul să acorde sprijin Ucrainei.

Aceste arme 'urmează să fie instalate mai aproape de graniţa de vest a Uniunii noastre statale pentru a extinde capacitatea noastră de apărare şi se va face indiferent de întreg zgomotul Europei şi SUA', a subliniat Grîzlov în declaraţia citată de Belta, conform media menţionate. Grâzlov, un aliat apropiat al lui Putin, se referea la criticile Occidentului faţă decizia lui Putin, potrivit agenţiilor de presă citate.

Evocând desfăşurarea de arme nucleare americane în Italia, Belgia, Ţările de Jos, Germania şi Turcia, Boris Grîzlov a afirmat că se impune o paritate.

'Rusia şi Belarus sunt teritorii ale unei Uniuni statale, legală între altele, spre deosebire de teritoriul (altor) ţări în care SUA îşi desfăşoară armele nucleare', a afirmat Grîzlov, fost ministru de interne şi preşedinte al Dumei de Stat sub preşedinţia lui Vladimir Putin.

Construcţia de instalaţii de stocare a armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să fie finalizată către 1 iulie, a declarat recent Putin, adăugând că Moscova a ajutat Belarus să-şi modernizeze avioanele de luptă pentru a putea să transporte arme nucleare.

Rusia şi Belarus au încheiat un acord de asociere în 1997, care prevede legături economice, politice şi militare foarte strânse. Rusia a utilizat teritoriul belarus ca rampă de lansare pentru ofensiva sa împotriva Ucrainei declanşată la 24 februarie 2022 şi unde menţine un contingent de trupe şi armament.

În declaraţia sa pentru STB, Grîzlov nu indică clar în apropiere de care ţară NATO vor fi instalate armele nucleare tactice ruseşti pe teritoriul Belarus, în timp ce agenţia de presă Unian a dedus că ar fi vorba de Polonia.

Dar Belarus are o frontieră de 1.250 de kilometri cu Letonia, Lituania şi Polonia, toate ţări membre UE şi NATO.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării / VK

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri