Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că Suedia mai are paşi de făcut până la statutul de membru al NATO, transmite Reuters, la o zi după ce Finlanda a intrat oficial în Alianţa Nord-Atlantică.

Cavusoglu a declarat presei că a discutat la Bruxelles cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre candidatura Suediei la NATO şi despre problema vânzării de avioane de vânătoare F-16 americane către Turcia.

Suedia şi-a depus candidatura la NATO odată cu Finlanda, în mai anul trecut, la trei luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, şi a semnat protocolul de aderare la alianţă în iulie. Aderarea Suediei a fost ratificată de toate statele membre ale NATO, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Mai mult, conform mai multor surse de pe Twitter, care citează presa suedeză, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a comparat Suedia cu Germania nazistă, turnând și mai mult gaz peste focul unei relații bilaterale și așa complicate.

Ankara insistă ca autorităţile de la Stockholm să ia unele măsuri de combatere a terorismului, în special a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Budapesta susţine oficial, la nivel guvernamental, ratificarea extinderii NATO, însă procesul parlamentar s-a derulat deocamdată doar în privinţa Finlandei. Sesiunea de primăvară a parlamentului ungar se încheie în 15 iunie.

Luna trecută, Parlamentul Suediei a aprobat, în avans, aderarea ţării nordice la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în pofida blocării de către Turcia şi Ungaria a acestui proces, în principal din dorința de a transmite tuturor părților implicate că este pregătită pentru acest pas.

După cum se vede, însă, țara nordică este în continuare la mâna Ankarei și a Budapestei, astfel că mai are de așteptat până să poată deveni membră a alianței NATO.

Sursa foto: Shutterstock / Pavlo Lys

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri