O procedură rapidă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar fi posibilă, a declarat, aflat la Chişinău, premierul polonez Mateusz Morawiecki, transmite Reuters, conform Agerpres.

''Cred că un traseu accelerat este posibil. Fie că va fi o cale cu adevărat rapidă, fie că negocierile se vor împotmoli în discuţii lungi, eu sper că Uniunea Europeană se va deschide mult mai larg către Ucraina şi Republica Moldova'', a spus şeful executivului polonez.

Potrivit Moldpres, Morawiecki a afirmat că trebuie făcut tot posibilul pentru ca Republica Moldova să devină o parte a Uniunii Europene.

Şeful executivului polonez a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă comună cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Cei doi demnitari au dat publicităţii o declaraţie comună privind dimensiunea relaţiei bilaterale şi au semnat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul securităţii cibernetice.

Mateusz Morawiecki a subliniat că Polonia şi Republica Moldova sunt două ţări care încearcă să furnizeze securitate pentru Ucraina.

''Înţelegem ameninţările legate de război. Ambele ţări sunt în umbra războiului. Trebuie apreciat eforturile moldovenilor care încearcă să trăiască paşnic cu vecinii şi să devină parte a familiei europene în mod instituţionalizat, adică să devină parte a UE'', a spus premierul Poloniei.

El a anunţat că ţara sa va oferi 20 de generatoare de curent electric pentru spitalele din Republica Moldova.

Premierul Dorin Recean a apreciat că vizita la Chişinău a omologului său polonez este o dovadă a eforturilor de a aprofunda colaborarea dintre cele două state.

''Am discutat despre problemele de securitate din regiune şi am trecut în revistă agenda bilaterală care îşi creşte amploarea. Ne dorim să continuăm şi să aprofundăm colaborarea între Republica Moldova şi Polonia, în mod prioritar în domeniul agricol şi cel al transporturilor'', a menţionat Recean. El a ţinut să remarce că Polonia se află printre cele mai importante 10 ţări pentru comerţul exterior al Republicii Moldova şi a invitat Polonia să analizeze oportunităţile de investiţii în Republica Moldova în domenii precum energia şi serviciile digitale.

Agenda vizitei premierului polonez la Chişinău include şi o întrevedere cu preşedinta Maia Sandu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri