Milioane de chinezi si-ar putea pierde slujbele in cazul in care Beijingul ar ceda presiunilor externe privind reevaluarea yuanului, reiese dintr-un raport oficial citat de presa chineza

Acesta raport al Institutului de stiinte ale muncii avertizeaza ca o noua apreciere a yuanului de 5%-10% ar avea drept consecinta pierderea slujbelor de catre 3,5 milioane chinezi pe plan urban, informeaza NewsIn. Sectoarele ce vor fi afectate cel mai mult vor fi cel al industriei textile, a productiei de pantofi, jucarii si aparate electrocasnice. Aproximativ 10 milioane de tarani vor fi indirect afectati de aceasta decizie, afirma cotidianul chinez.

De la decizia de a permite o fluctuatie limitata a yuanului incepand cu luna iulie 2005, moneda chineza s-a apreciat progresiv, trecand de la 8,11 yuani/dolar pana la 7,65 yuani/dolar in ultimele zile.

Insa statele industrializate, conduse de Statele Unite ale Americii, fac presiuni pentru o reevaluare mai viguroasa a yuanului, estimand ca nivelul actual al monedei chineze ofera un avantaj mult prea important Chinei, al carei excedent comercial ar putea bate un nou record in cursul acestui an, atingand nivelul de 300 de miliarde de dolari.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Date si indicatori macroeconomici care influenteaza preturile monetare