Parlamentul chilian a adoptat definitiv o lege pentru reducerea timpului de muncă de la 45 la 40 de ore pe săptămână, lege care va fi pusă în aplicare progresiv, în următorii cinci ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Astfel, Chile se alătură Ecuadorului şi Venezuelei, singurele ţări din America Latină unde săptămâna de lucru este de 40 de ore. Timpul de lucru este de 48 de ore în Argentina, Bolivia, Columbia, Costa Rica, Mexic, Nicaragua, Panama, Paraguay şi Peru, şi de 44 de ore în Brazilia.

Potrivit Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), America Latină este una dintre regiunile lumii unde timpul de muncă anual este cel mai important şi unde economia informală este cea mai ridicată.

În Chile, 27,3% din mâna de lucru activează în sectorul informal, adică nedeclarat şi prin urmare neimpozitat.

Preşedintele de stânga al Chile, Gabriel Boric, şi-a declarat pe Twitter satisfacţia că poate "în sfârşit să celebreze (...) un proiect pro-familie, ce vizează condiţii de viaţă mai bune pentru toţi". Potrivit lui Boric, "ameliorări precum cele #40Ore sunt indispensabile pentru a ne apropia de un nou Chile, mai just, şi de o viaţă mai împlinită".

Proiectul de lege, ce fusese deja votat de Senat, a fost aprobat de Camera Deputaţilor cu 127 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 3 abţineri.

Noua lege, care mai trebuie promulgată de preşedintele Boric, va fi pusă în aplicare progresiv. În termen de un an, săptămâna de lucru va fi redusă la 44 de ore, apoi la 42 de ore în timpul celui de-al treilea an de la punerea legii în aplicare, şi în cele din urmă la 40 de ore la finalul celor cinci ani, fără ca salariile să fie reduse.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri