Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut forţelor armate ale ţării "să consolideze pregătirea militară pentru lupta reală", a relatat televiziunea chineză de stat CCTV, transmite AFP, citată de Agerpres.

Armata trebuie "să apere cu fermitate suveranitatea noastră teritorială, drepturile şi interesele maritime ale Chinei şi să menţină stabilitatea generală în vecinătatea noastră", a afirmat Xi Jinping.

Declaraţiile au fost făcute în timpul vizitei liderului chinez la o bază navală din sudul ţării, la o zi după exerciţiile militare menite să exercite presiuni asupra Taiwanului.

Insula de 23 de milioane de locuitori este subiectul unei rivalităţi acerbe între Beijing, care revendică suveranitatea asupra teritoriului pe care nu îl controlează, şi Washington, principalul aliat şi furnizor de arme al Taiwanului.

China a organizat trei zile de exerciţii militare prezentate de Beijing ca un "avertisment serios" pentru insulă, după o întâlnire, săptămâna trecută, a preşedintei taiwaneye cu un înalt oficial american.

China a mobilizat avioane cu ”muniții reale” pentru a simula încercuirea Taiwanului

China a anunţat luni, 10 aprilie, că a mobilizat avioane de vânătoare ce "transportă muniţii reale" pentru a întreprinde "lovituri simulate" lângă Taiwan, precum şi port-avionul său Shandong, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Mai multe grupuri de avioane de vânătoare H-6K ce transportă muniţii reale au efectuat mai multe valuri de lovituri simulate asupra unor ţinte importante ale insulei Taiwan", a anunţat televiziunea de stat CCTV.

Comandamentul teatrului de operaţiuni Est al armatei chineze a precizat că portavionul Shandong "a participat de asemenea la exerciţiul zilei".

Potrivit unui comunicat al armatei chineze, Beijingul încearcă să simuleze cu testele sale militare "o încercuire" a Taiwanului şi în special o "blocadă aeriană".

Mai multe zeci de avioane au fost desfăşurate pentru a aplica o "blocadă aeriană" a teritoriului revendicat de Beijing, a mai informat CCTV.

La rândul său, Ministerul Apărării al Taiwanului a anunţat că a detectat luni 11 nave de război şi 59 de avioane chineze în jurul insulei. Armata chineză "continuă să conducă exerciţii militare în jurul Taiwanului", a anunţat ministerul, precizând că avioane de luptă şi bombardiere se numără printre aparatele reperate în jurul orelor locale 10:00 (02:00 GMT).

SUA, care au îndemnat Beijingul la "reţinere", au făcut şi ele o demonstraţie de forţă: distrugătorul american USS Milius a întreprins luni o "operaţiune de libertate a navigaţiei" într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri