Surse guvernamentale au precizat ca preturile la gazele naturale pentru noii clienti industriali vor depasi nivelul de crestere graduala stabilit pentru clientii deja existenti, de 60% incepand cu data de 1 iulie 2007 si cu 50% incepand cu 2008.

Acest act legislativ mai stabileste ca gazele naturale vor fi vandute conform formulelor de calcul a pretului pentru contractele pe termen lung dupa anul 2011, pentru a micsora diferenta existenta intre preturile gazelor naturale pe piata interna si cele destinate exportului, reiterand angajamentul guvernului de a liberaliza piata energetica si a gazelor naturale pana in 2011.

"Aceasta veste este foarte buna pentru Gazprom, care incearca de foarte mult timp sa aduca vanzarile pe plan intern la acelasi plafon de profitabilitate ca cele de pe plan extern", a declarat corporatia financiara rusa UralSib intr-un comunicat. "insa impactul generat de majorarea preturilor la gaze naturale pe plan intern ar putea fi contracarat de introducerea unei taxe pe productie mai mari, guvernul analizand aceasta posibilitate", a adaugat grupul.

Citeste si:

UralSib a declarat ca potrivit estimarilor proprii, Gazprom a vandut gaze naturale in Rusia in 2006 la un pret de 42 de dolari pe mia de metri cubi, cu mult sub nivelul practicat in republicile ex-sovietice, de 81 dolari pe mia de metri cubi, si de aproape sase ori sub pretul practicat pentru statele europene, de 228 dolari pe mia de metri cubi,

Ministerul de finante a propus majorarea substantiala a taxei percepute Gazprom, care momentan se ridica la 5 dolari pe mia de metri cubi, precizand ca monopolul rusesc de gaze naturale ar trebui sa inceapa sa plateasca taxe mai mari, avand in vedere ca va beneficia de pe urma majorarii preturilor la gaze naturale pe piata interna.

Alfa Bank a precizat insa intr-un comunicat ca estimeaza ca acesta veste este doar marginal pozitiva pentru Gazprom, deoarece volumele de gaze naturale ce vor cadea sub incidenta acestei legi vor fi insignifiante.