România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, scrie Agerpres. Declarațiile au fost făcute în cadrul Trilateralei România - Republica Moldova - Ucraina.

„Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar", a spus Aurescu. El a subliniat că România, ca pilon de stabilitate şi ca furnizor de securitate în regiune, va continua cu responsabilitate să asigure acest rol în sprijinul statelor care sunt vulnerabile în regiune la presiunile Rusiei.

La trilaterală au participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

În cadrul aceluiaș eveniment, Ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, a reiterat în cadrul unei conferinţe de presă comune, că Republica Moldova este alături de Ucraina. În plus, acesta a punctat că fiecare cetăţean al Republicii Moldova este afectat negativ de agresiunea Rusiei contra Ucrainei.

„Impactul negativ al acestui război asupra ţării noastre este resimţit de fiecare cetăţean al Republicii Moldova în absolut fiecare domeniu, atât în plan economic, energetic, social şi umanitar. Fiecare cetăţean al Republicii Moldova este afectat negativ de agresiunea Rusiei contra Ucrainei", a afirmat şeful diplomaţiei de la Chişinău. Nicu Popescu a nuanţat că "Republica Moldova nu este ameninţată în plan militar", datorită rezistenţei şi rezilienţei statului ucrainean. "Astăzi, Ucraina ne apără de riscurile de destabilizare şi agresiune", a subliniat el.

Kuleba: Rusia a avut mereu o strategie la Marea Neagră

„De fiecare dată când auzim că oricine, de oriunde din lume, spune că Crimeea este oarecum specială şi nu ar trebui să revină din nou Ucrainei, trebuie să spunem că Ucraina respinge categoric acest lucru. Nu există nicio diferenţă între Simferopol, Doneţk, Lugansk, Herson sau orice alt oraş ucrainean. Trebuie să fim şi vom fi din nou Ucraina întreagă", a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

El a afirmat că, deşi mulţi au crezut că "secolul XXI va fi unul al păcii, dezvoltării şi cooperării", Rusia "a mers în direcţia opusă, în secolul al XIX-lea, al cuceririlor coloniale". În plus, acesta a spus că „Marea Neagră este esenţială pentru ca întreaga Europă să fie un loc al păcii", a arătat Dmitro Kuleba, arătând că "este momentul ca Marea Neagră să devină ceea ce a devenit Marea Baltică - o mare NATO".

„Cazul Mării Negre este şi un exemplu de cât de repede se poate deteriora o situaţie, dacă ameninţările sunt neglijate. Ani de zile, Rusia (...) a militarizat (zona - n.r.) sub ochii noştri - Georgia, Ucraina, Siria şi din nou Ucraina. Moscova lansa atac după atac. Mulţi din Occident au ales să creadă că Rusia are propriul adevăr. Dar singurul adevăr este că Rusia s-a pregătit mereu pentru un război imperialist", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, faptul că Rusia a ocupat Crimeea "este o ameninţare pentru toată lumea". Oficialul ucrainean a precizat că Rusia foloseşte "toate armele sale hibride" pentru a destabiliza Republica Moldova. „Noi, în Ucraina, apreciem atitudinea de lider a Maiei Sandu, care le contracarează şi repetăm disponibilitatea Ucrainei de a fi alături de Republica Moldova", a declarat Dmitro Kuleba.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri