America a făcut un pas semnificativ spre o interzicere a extrem de popularei aplicaţii TikTok prin intermediul unui proiect de lege susţinut de Casa Albă, pe fondul neîncrederii tot mai mari a Occidentului faţă de reţeaua socială chineză, notează AFP, citată de Agerpres.

Consilierul american pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a precizat într-un comunicat că "salută" o propunere legislativă prezentată în aceeaşi zi, care ar permite, printre altele, interzicerea unor aplicaţii precum TikTok.

Acest proiect, avansat de un senator democrat şi un senator republican, "ar permite statului american să împiedice anumite state străine să exploateze servicii tehnologice (...) într-un mod care ameninţă datele confidenţiale ale americanilor şi securitatea noastră naţională", a scris consilierul de Casa Albă.

Numeroşi aleşi americani consideră platforma de videoclipuri scurte şi virale, care aparţine grupului chinez ByteDance, ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională.

Aceştia se tem, asemeni unui număr tot mai mare de guverne occidentale, că Beijingul ar putea accesa datele utilizatorilor din întreaga lume prin intermediul acestei aplicaţii, lucru pe care TikTok îl neagă de ani de zile.

"Este larg acceptat faptul că TikTok reprezintă o ameninţare pentru securitatea noastră naţională", a argumentat marţi influentul senator republican John Thune, care a prezentat propunerea legislativă.

Concret, textul de lege, denumit 'Restrict Act', conferă ministrului Comerţului noi puteri pentru a interzice aplicaţia.

Un proiect de lege pe aceeaşi temă, depus în Camera Reprezentanţilor, a trecut de asemenea săptămâna trecută de o etapă cheie în Congres.

Interzicerea aplicaţiei ar echivala cu "a pune botniţă libertăţii de exprimare" a milioane de americani, protestează TikTok, care revendică peste o sută de milioane de utilizatori în SUA.

Aplicaţia a depăşit deja YouTube, Twitter, Instagram şi Facebook în ce priveşte "timpul petrecut" de adulţii americani şi acum talonează Netflix.

La finalul lunii februarie, Casa Albă ordonase deja instituţiilor federale să se asigure că TikTok dispare de pe smartphone-urile lor în termen de 30 de zile, punând în aplicare o lege ratificată la începutul lunii ianuarie de preşedintele Joe Biden.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri