SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia şi Franţa au format o ”alianţă nucleară” cu scopul de a elimina dependența acestui sector de Rusia prin dezvoltarea de lanţuri comune de aprovizionare.

În ciuda sancțiunilor occidentale la adresa Rusiei, aceasta rămâne principalul exportator de reactoare și combustibil nuclear prin compania de stat Rosatom, scrie Bloomberg. Ca urmare, țările cu capacități nucleare din G7 au creat, în cadrul reuniunii de la Sapporo (Japonia), această alianță ”ca bază pentru a-l elimina complet pe Putin de pe piața combustibililor nucleari, și asta cât mai repede posibil”, a afirmat Grant Shapps, ministrul britanic al Energiei.

Chiar și americanii folosesc uraniu rusesc

Există temerea că Kremlinul ar putea folosi poziția sa pe piața energiei nucleare pentru un nou șantaj energetic. UE și Statele Unite au amânat însă adoptarea unor sancțiuni în acest domeniu, de teama costurilor pe care le va genera tăierea lanțurilor de aprovizionare din Rusia. Potrivit unei analize recente, compania controlată de Kremlin este activă în 12 țări, a construit 35 de reactoare, este prima pe piața mondială de uraniu îmbogățit și a doua la producția de uraniu.

Chiar și un sfert din reactoarele americane folosesc uraniu îmbogățit furnizat de Rosatom. Marea Britanie, Belgia, Țările de Jos, Spania, Suedia și Elveția depind și ele de combustibilul nuclear rusesc. Germania era și ea în aceeași situație, dar tocmai și-a închis ultimele centrale nucleare.

Statistic: Number of operable nuclear power reactors worldwide as of May 2022, by country | Statista
Find more statistics at Statista

Prietenia nucleară dintre Ungaria și Rusia

Iar Ungaria merge mai departe cu planul său de a construi la Paks încă 2 reactoare în colaborare cu rușii, pe lângă cel deja existent. Ministrul de Extern Peter Szijjarto a făcut recent și o vizită la Moscova pentru a discuta acest proiect, finanțat în mare parte printr-o linie de credit din Rusia. Totuși, potrivit Financial Times, oficialii de la Budapesta explorează și opțiunea franceză, dat fiind că obstacolele ridicate de UE în calea proiectului de la Paks l-ar putea bloca complet.

Însă eliminarea dependenței Occidentului de Rosatom ar putea dura chiar și 5 ani, avertizează analiștii. Unele state europene au luat deja măsuri în acest sens – printre ele Bulgaria și Slovacia. Vecinii de la sud de Dunăre au semnat deja acorduri în acest sens cu companii occidentale.

De ce România nu e dependentă de uraniul rusesc

La noi, centrala de la Cernavodă folosește uraniu ”românesc”, iar începând de anul acesta Nuclearelectrica își va extrage și procesa singură combustibilul nuclear. Din fericire, regimul Ceaușescu a optat pentru tehnologia canadiană CANDU, bazată pe uraniu natural și apă grea, în dauna celei sovietice, pe uraniu îmbogățit, care ne-ar fi făcut dependenți de combustibilul nuclear rusesc. Alte țări au optat însă pentru reactoarele VVER - specialitatea rușilor - deoarece sunt mai ieftine și produc mai puține deșeuri nucleare.

Statistic: Distribution of known recoverable resources of uranium worldwide in 2019, by major country | Statista
Find more statistics at Statista

O decuplare completă de Rusia e însă imposibilă, momentan. Dacă pentru minereul de uraniu există alternative precum Australia sau Canada, pentru producția de uraniu îmbogățit va mai dura câțiva ani până când competitorii Rosatom din SUA și Franța să poată să suplinească compania controlată de Kremlin. În plus, rușii s-au orientat deja spre China, India, Iran și diverse piețe emergente, astfel că eventualele sancțiuni ar putea să nu aibă un efect semnificativ.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri