Preşedintele american Joe Biden şi soţia sa, Jill Biden, profesor universitar în continuare în activitate, au câştigat anul trecut 579.514 de dolari şi au plătit un impozit total de 169.820 de dolari, a anunţat marţi Casa Albă, notează AFP, conform Agerpres.

„Odată cu această publicare, preşedintele Biden a adus la cunoştinţa publicului un total de 25 de ani de declaraţii fiscale", a indicat executivul american. Comunicatul insistă asupra "angajamentului de transparenţă" al democratului de 80 de ani, menţiune cu siguranţă deloc inocentă în contextul politic american.

Joe Biden, care semnalează tot mai des intenţia de a candida pentru un nou mandat, ar putea să se confrunte cu Donald Trump în 2024. Or, republicanul, care a încălcat practica transparenţei fiscale a Casei Albe, luptă pe partea lui pentru ca declaraţiile sale de impozite să rămână confidenţiale. O comisie parlamentară a votat în decembrie anul trecut publicarea celor şase ani de declaraţii fiscale ale omului de afaceri între 2015 şi 2020.

Potrivit acestora, Donald Trump a plătit doar 750 de dolari taxe în 2017, primul său an la Casa Albă, apoi în jur de un milion în 2018 şi 2019, şi nimic în 2020, anul înfrângerii în faţa lui Joe Biden şi când veniturile lui erau în roşu de 5 milioane de dolari. De asemenea, cuplul Biden a donat 20.180 de dolari unor organizaţii de caritate anul trecut, a precizat comunicatul.

Casa Albă a adăugat că vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff, au declarat 456.918 de dolari în 2022. În urmă cu doi ani, se scria că Joe Biden încasează un salariu anual brut de 400.000 de dolari sau 250.000 de dolari net. Prin comparație, Klaus Iohannis avea la același moment un salariu de 6.700 de dolari pe lună sau 80.000 de dolari pe an. La un salariu similar se poate aștepta și un mecanic bine pregătit și experimentat din Statele Unite. Trebuie, însă, menționat că PIB-ul pe cap de locuitor din SUA este de aproximativ 65.000 de dolari, în timp ce acesta nu sare de 14.000 de dolari în România.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri