Țările din Asia par a fi cele mai prietenoase cu cei care au planuri de pensionare, unde vârstele de pensionare sunt printre cele mai mici din întreaga lume, relatează publicația Quartz.

Potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), China are cel mai redus prag al vârstei standard de pensionare, în mare parte datorită politicilor guvernamentale care datează încă din anii 1950, care le permite femeilor să se pensioneze la 50 de ani și bărbaților la 60 de ani.

De menționat că nu sunt luate în calcul variantele de ieșire la pensie anticipată.

Pe locul 2 în acest top se află Rusia, cu o vârstă minimă de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați.

Pe locul al treilea se regăsește Indonezia, care are un prag fix atât pentru femei cât și pentru bărbați de 57 de ani.

Prima țară care pătrunde în acest tip și ne se regăsește în Asia, este Columbia, unde intervalul de pensionare începe la 57 de ani pentru femei și 62 de ani în cazul bărbaților.

Turcia este țara care completează Top 5, legislația permițând femeilor să se pensioneze la 58 de ani, iar bărbaților la 60 de ani. Turcia să cel mai bine la capitolul pensionare anticipată din Europa, femeile putând ieși la 47 de ani, iar bărbații la 52 de ani.

Costa Rica este a doua țară sud-americană din topul celor mai mici vârste de pensionare, oferindu-le femeilor ocazia să iasă la pensie la vârsta de 60 de ani și bărbaților la de 62 de ani.

Arabia Saudită, India și Africa de Sud permit toate retragerea în câmpul muncii la 60 de ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

România nu se află în acest top, dar trebuie să menționăm că vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Pentru unii, pensionarea timpurie nu pare să fie o opțiune prea bună

Deși ideea de „tânăr pensionar” ar putea părea atrăgătoare, în realitatea unii aleg să nu o facă, pentru a-și putea menține un anumit stil de viață sau ar putea fi forțați să continue să muncească doar pentru a plăti facturile.

În China, finanțarea guvernamentală nu a ținut pasul cu numărul de persoane care intră la pensie, ceea ce i-a determinat pe unii chinezi să rămână în câmpul muncii mai mult timp.

În SUA, inflația ridicată i-a împins pe mulți americani să renunțe la pensie în urma pandemiei, reintrând în rândul forței de muncă pentru a avea ce pune pe masă.

Cum vor sprijini țările creșterea numărului de pensionari?

Chiar și în țările în care vârsta de pensionare este de 64 sau 65 de ani, îmbătrânirea populației rămâne o preocupare.

În Franța, de exemplu, aproximativ unul din patru locuitori are peste 60 de ani. Se estimează că până în 2040, această pondere va crește la unul din trei. Când vine vorba de sprijinirea rezidenților peste 65 de ani, Asia și Europa se confruntă cu cele mai mari provocări. Bătrânii din Japonia reprezintă 28% din populația sa, în timp ce cei din Italia reprezintă 23%. În Finlanda, Grecia și Portugalia, aproximativ 22% dintre oameni au 65 de ani și mai mult.

China găzduiește cea mai mare populație în vârstă. Până în 2050, aproximativ 26% dintre locuitorii Chinei vor avea 65 de ani și mai mult, proiectează Națiunile Unite, comparativ cu 12% în 2019. Adică 366 de milioane de oameni, mai mult decât întreaga populație a SUA.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri