Activitatea economică în zona euro a accelerat neaşteptat luna aceasta, pe fondul avansului din sectorul serviciilor, care a compensat declinul din industrie, arată datele preliminare publicate vineri de S&P Global, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Datele se adaugă dovezilor că zona euro va evita recesiunea şi, cel puţin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulenţelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare.

Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 54,4 puncte în aprilie, de la 53,7 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 53,7 puncte. Este cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Indicatorii arată o imagine de ansamblu mult mai bună a economiei, care continuă să se redreseze. Totuşi, o analiză mai amănunţită relevă o distribuţie inegală a creşterii. De exemplu, s-a extins decalajul dintre sectorul serviciilor, pe de o parte, şi slăbiciunea din industrie, pe de altă parte", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Pentru a face faţă cererii, firmele au făcut angajări, înregistrându-se cel mai rapid ritm de creştere începând din mai 2022. Indicele privind angajările a urcat la 54,7 puncte în aprilie, de la 53,3 puncte luna precedentă.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat la 56,6 puncte în aprilie, de la 55 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 54,5 puncte.

În schimb, indicele privind activitatea fabricilor a scăzut la 48,5 puncte în aprilie, de la 50,4 puncte luna precedentă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri