SUA şi Germania au declarat - în finalul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei - că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Abrams şi Leopard va începe cât de curând.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA intenţionează să livreze Germaniei tancuri Abrams în următoarele săptămâni pentru a antrena soldaţi ucraineni.

Instruirea, despre care presa americană relatase anterior şi a fost confirmată de Austin, va avea loc la centrul de antrenament militar de la Grafenwoehr, în sudul Germaniei, notează Agerpres.ro.

Procesul de formare este programat să dureze aproximativ zece săptămâni, cu circa 250 de soldaţi ucraineni care vor fi instruiţi, potrivit DPA.

"Tancurile M1 (Abrams) vor face diferenţa atunci când vor fi livrate", a remarcat generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, după reuniunea de la Ramstein.

Deocamdată, tancurile Abrams destinate Ucrainei sunt încă în curs de reparaţii. Dar Lloyd Austin a afirmat că livrarea tancurilor Ucrainei a fost accelerată. Pentagonul anunţase recent că tancurile vor fi livrate abia în toamnă.

31 de tancuri pentru Ucraina

Mult aşteptata decizie de a trimite 31 de tancuri în Ucraina a fost luată în ianuarie în contextul în care Germania nu se hotăra dacă să trimită sau nu tancuri Leopard Kievului, comentează DPA.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Leopard va începe în curând şi pe teritoriul german, după ce astfel de antrenamente au avut loc până acum în Polonia.

El a anunţat că încă de sâmbătă, 22 aprilie, circa 100 de soldaţi ucraineni vor începe să fie pregătiţi în utilizarea tancurilor Leopard 1.

Cele aproximativ 80 de tancuri Leopard 1 şi 2 promise de Germania ar trebui să fie livrate Ucrainei până la sfârşitul primului semestru al acestui an, a adăugat Pistorius.

Tancuri pentru Ucraina și de la spanioli

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a declarat grupului de media german Funke că, în câteva zile, Madridul va livra Ucrainei şase din cele 10 tancuri de luptă Leopard 2 pe care le-a promis Kievului.

Secretarul american al apărării şi-a îndemnat partenerii occidentali să sprijine în continuare Ucraina în timpul discursului său în deschiderea reuniunii de vineri de la Ramstein.

"Ucraina are nevoie urgentă de ajutorul nostru pentru a-şi proteja cetăţenii şi infrastructura, precum şi forţele sale de ameninţarea cu rachete din partea Rusiei", a spus el, adăugând că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât va fi necesar.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a furniza Ucrainei în special avioane de luptă şi sisteme de apărare antiaeriană, notează DPA.

Ucraina a primit până acum avioane de luptă MiG-29 de fabricaţie sovietică, dar ea caută avioane de concepţie occidentală, cum ar fi avioanele F-16s fabricate în SUA.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a subliniat pe Twitter că achiziţionarea de "avioane de luptă de tip NATO" este "prioritatea principală" a Ucrainei.

În acelaşi timp, notează DPA, atât Pistorius, cât şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au precizat la întâlnirea de la Ramstein că discuţia privind livrările suplimentare de arme este în prezent mai importantă decât planurile de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

'Ceea ce contează cel mai mult acum este ca Ucraina să câştige', a declarat Stoltenberg la Ramstein. "Pentru că dacă Ucraina nu se afirmă ca naţiune independentă şi suverană în Europa, atunci nu are rost să discutăm despre aderare", a spus el.

Sursa foto: Shutterstock / Corona Borealis Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri