Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, îndeamnă marina militară din ţările membre să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan, potrivit unui articol de opinie publicat duminică de un săptămânal francez, după ce marţi a afirmat că Taiwanul este "crucial" pentru Europa, notează AFP.

Europa trebuie să fie "foarte prezentă în acest dosar care ne priveşte pe plan economic, comercial şi tehnologic", a scris Josep Borrell pentru Journal du Dimanche. "De aceea, fac apel la marina militară europeană să patruleze prin Strâmtoarea Taiwan pentru a sublinia angajamentul Europei faţă de libertatea navigaţiei în această zonă absolut crucială", a insistat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, conform Agerpres.ro.

"Taiwanul este crucial pentru Europa", a declarat marţi Josep Borrell în deschiderea unei dezbateri în Parlamentul European la Strasbourg consacrată Chinei.

"Este vorba despre strâmtoarea cea mai strategică din lume, în special în ceea ce priveşte comerţul: noi trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de asigurare a libertăţii de navigaţie" a pledat el.

"Taiwanul face parte în mod hotărât din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele", a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Această luare de poziţie a intervenit la mai puţin de zece zile după publicarea unui interviu al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care - după o vizită oficială în China - a declarat că refuză o "logică de la bloc la bloc" în problema Taiwanului, şi a îndemnat Europa "să nu urmeze" SUA sau China.

China şi Taiwanul sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una din provinciile sale şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-şi exercita suveranitatea asupra acesteia.

La două zile după vizita preşedintelui Macron în China, la începutul lui aprilie, o fregată de supraveghere franceză venind din Vietnam şi în drum spre Coreea de Sud a trecut prin Strâmtoarea Taiwan.

Această trecere prin "apele internaţionale, în conformitate cu libertatea de navigaţie", a făcut parte dintr-o misiune de mult planificată, potrivit statului major al armatei franceze.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri