Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), politicianul prorus Igor Dodon, fost preşedinte, a lansat luni un apel la unificarea forţelor opoziţiei pentru a obţine devansarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în republică, relatează EFE, scrie Agerpres.

„Organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate este una dintre sarcinile socialiştilor moldoveni şi este ceea ce doreşte majoritatea locuitorilor ţării”, a declarat Dodon într-un interviu acordat postului rus de televiziune Rossia-24.

Politicianul, care a ocupat funcţia de şef al Republicii Moldova în perioada 2016-2020, a subliniat că pentru a atinge acest obiectiv este 'necesar ca toate forţele de opoziţie, de stânga şi de dreapta, să se unească'.„La 9 mai vom desfăşura un marş al Victoriei (asupra Germaniei naziste) şi Regimentul Nemuritor. Şi dacă toate partidele vor fi de acord să meargă într-o singură coloană, se vor crea condiţii pentru unificarea mişcării de protest„, a declarat Dodon.

Liderii Partidului Şor şi PSRM - Ilan Şor şi Igor Dodon- au anunţat la 18 aprilie că organizează Marşul Victoriei şi al Regimentului nemuritor, o defilare la care participanţii poartă fotografiile rudelor sau cunoscuţilor care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial. Foarte popular în Rusia anii trecuţi, Regimentul nemuritor a fost anulat în totalitate anul acesta în Federaţia Rusă, potrivit Ştiri.md, unii observatori independenţi apreciind că preşedintele Vladimir Putin se teme că acestui marş s-ar putea alătura rudele soldaţilor morţi în campania declanşată de el în Ucraina şi atunci s-ar vedea numărul ridicat al celor ucişi, în condiţiile în care Moscova încearcă să diminueze numărul real al pierderilor în războiul din ţara vecină.

Liderul socialiştilor, care se confruntă în prezent cu acuzaţii penale pentru presupuse fapte de corupţie, susţine că formaţiunea sa este cel mai mare partid de opoziţie din Republica Moldova şi "singura alternativă reală" la guvernul preşedintei proeuropene Maia Sandu.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru anul 2024

Viitoarele alegeri prezidenţiale la termen în Republica Moldova ar urma să aibă loc la sfârşitul anului 2024, iar alegerile legislative în anul următor.

„Prin atacurile lor antiruseşti, autorităţile de la Chişinău caută să fie pe placul patronilor lor occidentali. Vectorul occidental nu este alegerea majorităţii moldovenilor, ci este o linie impusă de preşedintele Maia Sandu şi de partidul de guvernământ' (Partidul Acţiune şi Solidaritate/PAS), a declarat Dodon în interviul acordat din Chişinău pentru Rossia-24.

Liderul prorus al socialiştilor moldoveni a mai spus în interviu că 'riscurile ca Republica Moldova să fie inclusă pe lista ţărilor neprietenoase cu Federaţia Rusă' sunt în creştere, într-o aluzie la sprijinul Maiei Sandu pentru Ucraina şi la condamnarea campaniei militare a Rusiei în ţara vecină de către autorităţile Republicii Moldova.

În opinia fostului preşedinte, acest lucru va avea un impact "foarte negativ" nu numai asupra relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău, ci şi asupra economiei Republicii Moldova, potrivit EFE.

Într-o reuniune recentă a Consiliului republican al PSRM, Igor Dodon a fost ales secretar al Comitetului executiv al formaţiunii, revenind astfel la conducerea acestei formaţiuni, după ce se retrăsese din această funcţie la 18 decembrie 2021, devenind preşedinte de onoare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri