Procurorii americani au anuntat miercuri acuzatiile aduse celor patru angajati ai firmei de contabilitate si audit Ernst&Young, sustinand ca acestia au conspirat la reducerea taxelor federale pentru a proteja o serie de persoane influente.
Robert Coplan, Richard Shapiro, Martin Nissenbaum si Brian Vaughan au fost indicati de Curtea Suprema Federala din New York ca fiind conspiratorii care se confrunta acum cu acuzatii grave de evaziune fiscala, delapidare si marturie falsa.

Procurorii americani au stabilit ca cei patru au lucrat impreuna in echipa propusa de Ernst&Young in 1998 pentru dezvoltarea serviciilor fiscale. Grupul s-a numit initial Viper si a produs rezultate extraordinare, devenind mai tarziu SISG (Strategic Individual Solutions Group).

Grupul este acuzat de dezvoltarea si promovarea tranzactiilor bazate pe “scenarii false si frauduloase” in folosul unor persoane instarite cu venituri taxabile si excedente de 10 milioane sau chiar 20 de milioane de dolari, conducand la reducerea taxelor datorate de acestia statului american.

"Indivizii acuzati sunt doi fosti parteneri ai companiei si doua persoane care au beneficiat de o absenta platita autorizata de administratie. Ei faceau parte dintr-un grup dizolvat cu ani in urma care era responsabil de desfasurarea tranzactiilor respective. Nici unul din ei nu facea parte din managementul firmei” , au declarat reprezentantii Ernst&Young.

Companiei Ernst&Young nu i s-au adus prejudicii, desi se afla sub investigatie inca de la jumatatea anului 2004. Justitia americana isi va revizui strategia in investigatiile efectuate asupra bancilor, firmelor de audit si de investitii si cabinetelor de avocatura, care au fost puse sub acuzatii in anii trecuti.

La audierea in fata judecatorului federal, Copland, Shapiro si Nissenbaum au fost eliberati pe o cautiune de un milion de dolari (740.000 mii de euro), in timp ce Vaugh a fost eliberat pe o cautiune de numai 300.000 dolari (223.000 de euro), toti primind insa restrictii de calatorie.

Daca se va dovedi vinovatia acestora, Coplan, in varsta de 54 de ani, risca 18 ani de inchisoare, Nissenbaum, 51, ar putea fi inchis pentru 13 ani, in timp ce Shapiro, 58, si Vaugh, 39, s-ar alege doar cu 10 ani dupa gratii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri