Iranul a sechestrat joi în Golful Oman un petrolier care naviga sub pavilion Insulele Marshall, a anunţat marina SUA, care a cerut Teheranului să elibereze nava "imediat", în timp ce Teheranul a confirmat sechestrarea petrolierului, afirmând însă că acesta a intrat în coliziune cu o ambarcaţiune iraniană, a provocat victime în rândul echipajului şi a încercat să fugă, relatează agenţiile Reuters şi AFP, conform Agerpres.

Petrolierul Advantage Sweet a fost sechestrat de marina Corpului Gardienilor revoluţiei islamice din Iran în timp ce tranzita prin apele internaţionale ale Golfului Oman", a precizat într-un comunicat Flota a-5-a americană, ce-şi are baza în Bahrein.

Guvernul iranian trebuie să elibereze imediat" nava, adaugă marina americană, denunţând acţiunile "contrare dreptului internaţional şi care ameninţă securitatea şi stabilitatea regionale". Incidentul a survenit joi după-amiază şi nava a transmis un semnal SOS.

Armata iraniană a confirmat sechestrarea petrolierului, afirmând că acesta a lovit o ambarcaţiune iraniană, rănind mai mulţi membri ai echipajului, din care doi sunt daţi dispăruţi, şi a încercat să fugă. „Un petrolier sub pavilion Insulele Marshall a fost sechestrat de forţele navale ale armatei în Golful Persic după ce a intrat în coliziune cu o ambarcaţiune iraniană în Golful Oman şi a încercat să fugă", se arată într-o declaraţie a armatei iraniene difuzată de presa de stat de la Teheran.

„Doi membri ai echipajului ambarcaţiunii (iraniene) sunt daţi dispăruţi şi mai mulţi alţii sunt răniţi în urma coliziunii", mai menţionează aceeaşi declaraţie.

Statele Unite denunţă cu regularitate acţiunile Teheranului în acel spaţiu maritim cu o importanţă strategică deosebită, care conectează marii exportatori de petrol din Golf de piaţa mondială.

Iranul a sechestrat "ilegal" în ultimii ani cel puţin cinci nave comerciale în Orientul Mijlociu, potrivit Washingtonului. În 2021, un petrolier aparţinând unei companii a miliardarului israelian Eyal Ofer a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Arabiei. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au fost ucişi în atacul pe care SUA şi Marea Britanie l-au atribuit Iranului.

Potrivit unor responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, Israelul a atacat la rândul său de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, mai multe nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.

Statele Unite confirmă noi sancțiuni pentru Rusia și Iran: „Au luat ostatici”

Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva Gardienilor Revoluţiei din Iran şi a serviciului de securitate internă al Rusiei, FSB, acuzându-le de "luare de ostatici" americani, printre care jurnalistul de la Wall Street Journal arestat luna trecută în Rusia, transmite AFP.

Statele Unite "arată că nu este acceptabilă recurgerea la acest comportament josnic de a folosi fiinţe umane ca pioni, ca monedă de schimb, fără a plăti consecinţele", a declarat un înalt oficial sub acoperirea anonimatului. Ambele entităţi au făcut deja obiectul unor sancţiuni din partea Departamentului de Stat şi al Trezoreriei SUA.

Aceste sancţiuni suplimentare au ca scop "tragerea la răspundere a vinovaţilor şi, astfel, prevenirea apariţiei unei noi serii de cazuri de acest tip", a subliniat oficialul. Serviciile ruse de securitate l-au arestat la sfârşitul lui martie pe Evan Gershkovich, 31 de ani, corespondentul cotidianului american Wall Street Journal, pentru "spionaj", în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Urali.

Kremlinul susţine că acesta a fost reţinut în "flagrant delict" de "spionaj", fără a furniza însă nicio dovadă, cazul fiind clasificat ca secret. El este acuzat că a colectat informaţii despre industria de apărare. Evan Gershkovich, familia sa, angajatorul şi autorităţile americane resping categoric aceste acuzaţii, pasibile de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, acuzând Moscova că îl vizează într-un mod total nefondat.

Washingtonul încearcă să obţină eliberarea sa, precum şi pe cea a lui Paul Whelan, un fost militar american arestat în Rusia în 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru "spionaj", în pofida dezminţirilor sale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri