Arta contemporană poate lua, adesea, forme neobișnuite. Acesta este, pe de-o parte, și scopul său, artiștii explorând modalități noi și atipice de a exploata însuși conceptul de artă. Discuția nu a fost, însă, extinsă pentru a include și conceptul foamei, de-altfel un sentiment comun, care l-a cotropit pe un vizitator chiar în timpul unei vizite la un muzeu din Coreea de Sud.

În 2019, artistul italian Maurizio Cattelan a prezentat lumii opera denumită „Comedian”, care constă, în termeni banali, într-o banană lipită cu bandă adezivă de un perete. Cattelan a decis să creeze această operă într-o serie limitată, fiecare exemplar venind cu un ghid de utilizare și prezentare a acestei opere de artă conceptuală. Inițial, această „lucrare” a fost expusă la Art Basel, în Florida.

După ce toată audiența a avut șansa aparte de a vedea banana cu toate cele 110 calorii ale sale, artistul a vândut-o contra sumei modice de 120.000 de dolari - echivalentul a aproape opt Dacia Logan noi. Ulterior, Cattelan a mai vândut două exemplare. Artistul și-a deschis, recent, prima sa galerie solo în cadrul Leeum Museum of Art din Seul.

La sfârșitul săptămânii trecute, inimaginabilul s-a produs, iar un student la Arte care se perinda prin fața bananei lipite de perete a fost izbit de poftă. Într-un gest rapid - conform oficialilor muzeului - acesta a desfăcut banda adezivă de pe perete și a decojit banana, lăsând apoi coaja chiar acolo, pe perete. Tot angajații muzeului au fost cei care au primit sarcina ingrată de a-l informa pe Cattelan că opera sa își va schimba forma de agregare, dar italianul n-a avut reacție la auzul veștii.

Bananele de pe pereți sunt gustoase

Studentul coreean care și-a satisfăcut foamea cu banana-exponat nu este vreun temerar. În 2019, la scurt timp după ce prima ediție „Comedian” a fost vândută, un așa-numit performance artist, David Datuna, a dezlipit banana și a mâncat-o, ignorând stupefacția privitorilor. Datuna a declarat, printr-o postare pe Instagram, că „mi-a plăcut lucrarea, este foarte gustoasă”. Mai apoi, în cadrul unei conferințe de presă, acesta și-a apărat gestul și a spus că nu poate fi vorba de vandalism în acest caz.

Cattelan este cunoscut pentru operele sale care includ obiecte comune, artistul dorind să aducă o tușă de umor în arta contemporană. În cazul acestei opere, care face și obiectul unui proces pe tema drepturilor de autor, banana nici nu este atât de importantă. Deoarece este perisabilă, angajații înlocuiesc oricum, o dată la 2-3 zile, banana de pe perete.

O altă operă de artă semnată de Maurizio Cattelan și care a făcut vâlvă pe internet este un closet de aur - evaluat la 6 milioane de dolari - care a fost expus și la Guggenheim, în 2016. Această operă de artă, intitulată sugestiv „America”, putea fi utilizată de vizitatori. Se pare că studentul mâncăcios nu a fost pedepsit pentru gestul său și nici n-a fost pus să plătească vreo notă de plată de câteva sute de mii de dolari, cum ne-am fi putut aștepta având în vedere prețul de achiziție pentru un exemplar al operei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri