Avioanele de luptă de generația a patra, așa cum este F-16, nu au nicio șansă împotriva rușilor, afirmă specialiștii în aviație. Din păcate, în clipa de față, acestea sunt cele mai avansate aeronave din dotarea forțelor noastre aeriene – iar ucrainenii nu au nici măcar atât.

Ucraina a cerut în repetate rânduri statelor occidentale să o ajute cu avioane F-16 – fără succes. Ucrainenii dispun în clipa de față doar de MiG-29 și Su-27. Însă John Venable, unul dintre cei mai experimentați piloți ai forțelor aeriene americane, spune că de fapt aceste aparate de luptă nu ar fi ajutat Kievul, iar alți experți și oficiali confirmă evaluarea sa.

De ce nu mai au avioanele F-16 nicio șansă în fața rușilor

”Nu au ce căuta pe un teatru de luptă modern”, a afirmat Venable într-un interviu pentru Business Insider. ”Sunt complet depășite într-un mediu cu un nivel înalt de amenințare”, susține pilotul cu peste un sfert de secol de experiență. El spune că principala problemă sunt sistemele anti-aeriene rusești. În anii ‘80 și ‘90, avioanele F-16 erau peste nivelul tehnologiei anti-aeriene sovietică, dar între timp a existat un adevărat salt la nivelul capabilităților. Astfel că sistemele rusești sol-aer S-400 pot doborî un F-16 înainte ca acesta să aibă timp să atace ținte la sol.

”Pe vremea mea aveau o șansă; acum, nu mai au nicio șansă”, spune Venable.

Și generalul James Hecker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa, susține că ar fi inutil ca Ucraina să fie ajutată cu avioane de luptă. Motivul e acela că apărarea anti-aeriană rusească este atât de eficientă, încât practic operațiunile de la sol nu mai pot fi susținute de aviație.

F-16, un avion pretențios în materie de piste

Analistul militar britanic James Bronk mai identifică o problemă: F-16 are nevoie de baze aeriene cu piste curate și bine întreținute, din cauza prizelor de admisie care riscă să aspire totul de pe pistă. Multe dintre pistele din Ucraina sunt și prea scurte, iar lucrările de extindere nu le-ar scăpa neobservate rușilor. Ca urmare, dacă Kievul ar primi astfel de avioane de luptă, ele ar putea fi chiar distruse la sol înainte de a intra efectiv în luptă.

România se bazează încă pe F-16

Din păcate, F-16 este și cel mai avansat avion de luptă al României. În 2010 s-a decis achiziționarea de aparate de acest tip din Portugalia, astfel că avem acum 17. La ele se vor adăuga încă 32, cumpărate din Norvegia, a căror livrare va începe în 2024.

Deși s-a decis achiziționarea de avioane F-35 (de generația a cincea), acestea vor ajunge efectiv în România după 2030. Însă eficiența lor într-un eventual conflict cu Rusia este confirmată și de experți, care spun că actuala tehnologie militară a Kremlinului nu are nicio șansă în fața lor.

Sursa foto: DVIDS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri