Rusia a reuşit tot mai frecvent în ultimele luni să zădărnicească atacuri cu lansatoare multiple de rachete HIMARS furnizate de SUA armatei ucrainene, folosind sisteme de bruiaj electronic care perturbă ghidajul GPS şi astfel rachetele ratează ţinta, au declarat mai multe surse militare postului CNN, relatează Agerpres.

Sistemele de rachete HIMARS sunt probabil printre cele mai temute arme pentru Rusia. De când armata ucraineană a primit aceste sisteme, ea a reuşit să lovească cu precizie ţinte militare ruseşti la distanţe de până la 80 de kilometri.

Însă în ultimele luni eficienţa lor a scăzut după ce Rusia a reuşit să-şi adapteze tehnicile de bruiaj, ceea ce obligă specialiştii americani şi ucraineni să caute modalităţi de a ajusta softul acestor sisteme pentru a contracara bruiajul rusesc.

Identificarea unor contramăsuri pentru bruiaj "este un joc constant de-a şoarecele şi pisica", pentru că, odată găsită o soluţie, ruşii la rândul lor contracarează contramăsura, aşadar nu este clar cât poate fi susţinut acest joc pe termen lung, explică pentru CNN un oficial de la Pentagon.

Războiul electronic este desfăşurat de ambele tabere în conflictul pe care Rusia l-a început prin invazia lansată în februarie 2022. Atât armata rusă cât şi cea ucraineană folosesc intens dronele pentru recunoaştere şi pentru reglarea tirului artileriei.

O contraofensivă ucraineană majoră este aşteptată curând, iar trupele Kievului se bazează mult pe sistemele HIMARS, prin urmare ocolirea bruiajului rusesc a devenit o sarcină prioritară astfel încât armata ucraineană să poate înainta pentru a recupera din teritoriile ocupate de Rusia.

"Să reuşeşti să-i ţii pe ruşi acolo unde sunt acum este ceva. Dar să-i faci să plece este altceva. S-au instalat bine în tranşee, sunt acolo de mai mult de un an", avertizează generalul american în retragere Steven Anderson.

Sursa foto: Shutterstock / Mike Mareen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri