Criticand dur politicile americane in domeniile taxelor, imigratiei si al accesului la Internetul rapid, Intel Corp. avertizeaza administratia de la Washington ca marile companii producatoare de tehnologii ar putea face investitii in alte tari, mutandu-si chiar intreaga activitate productiva in afara granitelor.

Craig Barrett, actualmente directorul executiv al Intel Corp., s-a aflat la Londra, unde a acordat un interviu agentiei Reuters in care, declarandu-se ferm in favoarea comertului liber si a taxelor reduse pentru corporatii, a afirmat ca Intel Corp. ar putea economisi pana la 1 miliard de dolari, in decursul a 10 ani, daca si-ar construi unitati productive in alte tari, ca de pilda in Malaysia.

Investitia respectiva va costa 5 miliarde de dolari sau chiar mai mult si ar putea incepe de anul viitor, a mai declarat Barrett pentru Reuters, precizand ca, pana acum, a exercitat in zadar presiuni pentru a determina administratia sa aplice un sistem de taxe care sa stimuleze companiile sa investeasca pe teritoriul SUA si nu in afara granitelor. Barrett a reamintit ca exista numeroase alte locuri unde taxele aplicate corporatiilor sunt mai mici, uneori la nivelul unor taxe de vacanta, pentru o perioada de timp, plus stimulentele acordate pentru instruire.

De altfel, Intel Corp., cu sediul in California, obtine cele mai mari profituri din activitati desfasurate in afara Statelor Unite.

Barrett a criticat, de asemenea, politica americana foarte restrictiva, birocratia in domeniul acordarii "cartilor verzi" persoanelor cu calificare inalta, absolventi ai universitatilor americane, precum si faptul ca accesul la Internetul de mare viteza este inca "un adevarat lux". Prin comparatie, Barrett a prezentat exemplul unor tari ce ofera conditii mai favorabile, cum ar fi Franta, Marea Britanie, Germania sau chiar Emiratele Arabe Unite.

A respinge persoane educate ce doresc sa emigreze in Statele Unite si care pot contribui la economia tarii, afirma Barrett, "este cel mai neinteligent lucru din lume".

In ceea ce priveste propria companie, al carei presedinte urmeaza sa devina la 18 mai a.c., Barrett s-a aratat din ce in ce mai interesat de India, loc atractiv pentru desfasurarea unor activitati productive.
Si Europa este considerata de Craig Barrett de mare interes, mentionand in context Marea Britanie, Germania, Franta sau Italia, "tari ale caror Guverne au anuntat oficial programe majore de dezvoltare a infrastructurii computerizate".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
20% dintre angajatii ING au pe agenda dezvoltarea digitala a bancii
Setari Cookie-uri