Elon Musk a cedat presiunilor guvernamentale turce de a cenzura tweet-urile înainte de alegerile din Turcia. Criticii susțin că relațiile pe care le-a creat miliardarul între SpaceX și Erdogan, ar fi principala cauză a restricționărilor.

Deși susține că militează pentru libertatea de exprimare, Elon Musk dovedește încă o dată că în realitate nu pune în practică aspectele pe care le declară. Miliardarul a fost catalogat ca fiind un „oportunist pentru libertatea de exprimare”, după ce Twitter s-a alăturat guvernului turc și a cenzurat conturile oponenților politici înaintea unor alegeri cu miză uriașă, atât pentru Turcia, cât și în plan internațional. Trebuie reamintit, de asemenea că SpaceX, compania lui Elon Musk a asistat luna trecută guvernul turc, în lansarea unui satelit, scrie Business Insider.

Contul oficial al Twitter, Global Government Affairs a transmis că platforma va „restrânge accesul la anumite conținuturi din Turcia”, ca răspuns la solicitările legale făcute de rețeaua socială.

„Cu o zi înainte de alegerile critice din Turcia, Twitter pare să accepte cererile conducătorului autocrat al țării, Erdogan, și cenzurează discursul pe platformă. Având în vedere lipsa totală de transparență a Twitter, este greu să nu ajungem la concluzia că promisiunile lui Musk privind libertatea de exprimare au fost din nou ignorate”, a scris pe Twitter reprezentantul Californiei, Adam Schiff.

Nu se cunosc detalii despre cererile legale puse în discuție și informații cu privire la conturile specifice care au fost vizate de această restricționare. Totuși, dr. Tuğrulcan Elmas, un cercetător care studiază modul în care manipularea afectează rețelele sociale, la Universitatea Indiana Bloomington, a declarat pentru sursa citată că a urmărit multe conturi care postau conținut legat de alegerile din Turcia și care au fost suspendate. Potrivit lui Elmas, conturile alese pentru restricție au fost unele pe care guvernul turc le-a vizat în mod tradițional, deoarece aveau legături cu opoziția politică sau cu avertizori care au criticat liderul de dreapta al țării, președintele Recep Tayyip Erdogan.

O relatare, cea a omului de afaceri kurd Muhammed Yakut, a fost printre cele restricționate. Yakut a împărtășit anterior informații despre relațiile guvernamentale ale lui Erdogan și a susținut că liderul turc a fost implicat în dispariția ginerelui său.

Turcii își aleg președintele pentru următorii cinci ani. „Tronul” lui Erdogan s-ar putea clătina pentru prima dată după 20 de ani

Electoratul din Turcia a început să voteze duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Votul va decide nu doar cine va conduce Turcia, ci şi cum va fi guvernată ţara, cum va fi condusă economia într-un context de criză profundă a costului vieţii, şi care va fi politica sa externă, care a luat turnuri neaşteptate.

Sondajele preelectorale îi dau principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide de opoziţie, un uşor avans, însă, dacă niciunul dintre ei nu va obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai.

Alegerile se desfăşoară la trei luni după cutremurele care au ucis peste 50.000 de oameni în sud-estul ţării. Mulţi locuitori din provinciile afectate şi-au exprimat furia faţă de răspunsul greoi iniţial al guvernului, dar există puţine dovezi că subiectul a modificat intenţiile de vot.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri