Banca centrala a Cehiei a urcat dobanda cheie cu 0,25%

Guvernatorul bancii centrale a Republicii Cehe, Zdenek Tuma, a dat ieri votul decisiv pentru majorarea dobanzii cheie, pentru prima oara in ultimele opt luni, din cauza consumului exploziv si a accentuarii presiunilor inflationiste,

Banca centrala a Cehiei a urcat dobanda cheie si a inasprit astfel politica monetara, deoarece inflatia s-a accentuat amenintator pentru tinta de inflatie a bancii centrale, de 3% plus sau minus 1%. Boardul bancii centrale a Cehiei a fost pentru prima oara divizat in mod egal in ultimii sase ani in ceea ce priveste votul pentru dobanda cheie, deoarece a lipsit unul din cei sapte membri.

Doi membri ai boardului bancii centrale a Cehiei si guvernatorul institutiei au votat pentru majorarea dobanzii cheie cu 0,25%, iar ceilalti trei membri ai boardului au sustinut mentinerea dobanzii cheie la 2,5%. Votul guvernatorului este insa decisiv, in situatii de paritate, in conformitate cu reglementarile bancii centrale a Cehiei.

"Exista argumente pro si contra atunci cand se fixeaza dobanda de politica monetara. Totusi, in cele din urma, punctul de vedere decisiv a fost ca riscurile de accentuare a inflatiei sunt in usoara crestere", a spus Tuma potrivit NewsIn.

Dobanda de referinta pentru imprumuturile din Republica Ceha este in prezent la cel mai inalt nivel din ultimii patru ani, dar se situeaza, inca, cu 1% sub dobanda cheie a zonei euro. Analistii estimeaza ca banca centrala a Cehiei va mai urca dobanda cheie la 3% cel mai tarziu in august si pana la 3,25% pana la sfarsitul anului.

Coroana ceha s-a intarit usor fata de moneda europeana, pana la cotatia de 28,298 coroane cehe/euro, fata de cotatia de 28,360 coroane cehe/euro inregistrata inainte de discursul sefului bancii centrale a Cehiei. Dobanzile de pe piata monetara si randamentul obligatiunilor s-au modificat foarte putin, deoarece investitorii nu se asteptau ca dobanda cheie sa fie majorata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri