Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis să plaseze "sub supraveghere" ratingul AAA al Statelor Unite, cel mai ridicat posibil, din cauza riscului unei incapacităţi de plată, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această decizie "reflectă tensiunile politice care împiedică rezolvarea problemei, cum ar fi ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei, în timp ce termenul limită se apropie rapid", a explicat agenţia.

Congresul trebuie să ridice rapid plafonul datoriei pentru a evita un default, ceea ce Trezoreria SUA spune că s-ar putea întâmpla în nouă zile. Acest plafon este în prezent de 31.000 de miliarde de dolari.

Fitch "se aşteaptă" la o rezolvare în timp util, a precizat comunicatul.

Însă experţii cred că "au crescut riscurile ca plafonul datoriei să nu fie ridicat sau suspendat la timp şi ca guvernul să înceapă să eşueze în efectuarea unor plăţi".

Echipele preşedintelui Joe Biden şi negociatorii taberei republicane nu au găsit încă un compromis.

Pentru a vota în favoarea unui plafon mai mare al datoriei, republicanii cer un efort bugetar. Democraţii sunt, de asemenea, în favoarea reducerii deficitului, dar nu în acelaşi mod.

"Eşecul de a ajunge la un acord (...) ar fi un semn negativ în termeni de guvernanţă în general şi voinţa Statelor Unite de a-şi onora obligaţiile la timp", a insistat Fitch.

Agenţia a semnalat că va urmări îndeaproape ce se va întâmpla: dacă Statele Unite nu plătesc o datorie scadentă la 1 sau 2 iunie, aceasta va fi considerată în stare de nerambursare, iar scadenţele ulterioare, datorate în 30 de zile, vor deveni "foarte riscante" (CCC).

Fitch notează, însă, că pentru toate celelalte datorii, ratingul va rămâne neschimbat, întrucât ţara deţine principala rezervă de bani din lume.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri