Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este 'ţinta principală dintre criminalii de război' şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi 'nu eliminarea sa fizică', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian.

Declaraţia sa intervine după ce ziarul german Die Welt a publicat un interviu cu directorul adjunct al GUR, Vadim Skibiţki, în care acesta afirma că preşedintele rus Vladimir Putin şi patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, se află în fruntea listei persoanelor pe care serviciile speciale ucrainene doresc să le elimine, conform Agerpres.ro.

"Înţeleg că există oameni din media care culeg şi pregătesc cele mai 'fierbinţi' fapte, iar asta e normal, dar în original (materialul ziarului Die Welt) era oarecum diferit. Da, într-adevăr, Putin este evident un criminal de război, ca şi toată clica lui. Şi el este într-adevăr ţinta nr.1 în ceea ce priveşte reţinerea şi livrarea sa către CPI", a subliniat purtătorul de cuvânt al GUR.

Ucraina este un stat civilizat care acţionează prin metode civilizate, a afirmat el.

"Să întreprindem acum supraeforturi pentru a elimina fizic o persoană care arată ca Putin - putem vorbi despre asta mult şi bine, dar trebuie să ne punem întrebarea dacă este judicios să facem aşa ceva. Necesitatea de a-l reţine ca pe un criminal de război, de asemenea şi pe acoliţii săi şi de a-i preda tribunalului internaţional este desigur o chestiune de pedeapsă justă, care va fi pusă în aplicare şi neapărat implementată", a afirmat Iusov.

"Haga este inevitabilă pentru Putin şi, în situaţia dată, este şi mai bine ca el să compară viu în faţa CPI", a adăugat oficialul ucrainean.

În interviu, potrivit EFE, Skibiţki afirmase că Putin se află în capul listei care îi include pe responsabilii ruşi implicaţi direct în coordonarea acţiunilor militare în Ucraina.

El a adăugat că Putin este cel care 'coordonează şi decide' ce se întâmplă în cadrul campaniei militare pe care a declanşat-o în februarie 2022 împotriva statului vecin, căruia îi neagă dreptul la existenţă.

Atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi lideri occidentali l-au calificat pe Putin drept 'un criminal de război', pe numele căruia Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare, considerându-l 'presupus responsabil' pentru deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de forţele ruse în Ucraina.

Reacţia Rusiei nu s-a lăsat aşteptată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, catalogând Ucraina drept un "regim terorist". "Regimul terorist vorbeşte despre tendinţele sale teroriste", a remarcat Peskov. Prin urmare, "operaţiunea militară specială este mai mult decât justificată, mai mult decât necesară. Şi trebuie dusă până la capăt cu atingerea tuturor obiectivelor fixate", a explicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Vladimir Putin a declanşat o campanie militară în Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022, cea mai sângeroasă agresiune în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, sub pretextul 'denazificării' şi 'demilitarizării' Ucrainei. "Denazificarea" nu înseamnă altceva decât eliminarea fizică a actualilor lideri prooccidentali de la Kiev, susţin deopotrivă analişti din afara Rusiei şi propagandişti de la Moscova. În mod repetat, Vladimir Putin a negat dreptul la existenţă a poporului ucrainean, despre care în public susţine că este frate cu cel rus.

În realitate, după cum susţine fostul redactor şef al postului de radio Eho Moskvî, Aleksei Venediktov, declarat 'agent străin', Putin nu a făcut decât să învrăjbească două popoare slave pentru întregi generaţii de acum încolo, în condiţiile în care circa 44 milioane de ruşi au legături de familie în Ucraina.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri