Japonia și-a extins pregătirile pentru dezastre naturale încluzând în program automatele care vând snacksuri și alte produse alimentare. Acestea vor oferi mâncare și băuturi gratuite în cazul unui cutremur sau în cazul unui taifun major, scrie The Guardian.

Două automate speciale au fost instalate în orașul Ako, de pe coasta vestică a Japoniei, situat într-o regiune despre care seismologii spun că este vulnerabilă la un cutremur puternic care se așteaptă să lovească coasta centrală și sud-vestică a Pacificului în următoarele câteva decenii.

Aparatele, care conțin aproximativ 300 de sticle și cutii de băuturi răcoritoare și 150 de alimente de urgență, inclusiv suplimente nutritive, au fost instalate în apropierea clădirilor care au fost desemnate ca adăposturi de evacuare.

Acestea sunt proiectate să se "deblocheze" și să pună la dispoziție conținutul lor gratuit în cazul unei avertizări de ploi abundente sau al unui ordin de evacuare după un cutremur cu o intensitate de cel puțin 5 grade pe scara seismică folosită de Japonia și care are o intensitate maximă de 7 grade.

În zilele obișnuite, japonezii pot folosi automatele însă trebuie să plătească pentru produse.

Producătorul automatelor, Earth Corp, care are o fabrică în oraș, spune că aparatele sunt primele de acest tip în Japonia, una dintre cele mai active țări din punct de vedere seismic din lume și unde taifunuri din ce în ce mai puternice au provocat inundații și alunecări de teren pe scară largă în ultimii ani.

"Am dori să instalăm [automatele] în întreaga țară", a declarat un reprezentant al companiei.

Experții consideră că sunt 60% șanse pentru producerea unui "mega-cutremur" de-a lungul depresiunii Nankai, în largul coastei japoneze a Pacificului, în următorii 20 de ani, și de 90% în următorii 40 de ani.

Sursa foto: Shutterstock / Noina

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri