ESA, echivalentul european al NASA, vrea să dezvolte o rachetă cu care să transporte astronauți chiar și pe Lună în următorul deceniu. Ar putea fi și un român într-o astfel de misiune?

Anunțul a fost făcut de Josef Aschbacher, directorul general al ESA, pentru Financial Times. Aschbacher susține că este crucial ca Europa să recupereze întârzierile și oportunitățile pierdute în cursa spațială. În opinia sa, nu doar SUA, ci și China și India sunt în fața Europei în această competiție.

Un recent raport realizat de ESA arată că până în 2030 sunt planificate peste 100 de misiuni pe lună, unele dintre el private. Doar două sunt organizate însă de țările ES (adică statele din Uniunea Europeană, plus Marea Britanie și Elveția). Blocul comunitar nu dispune de nicio bază de lansare pentru misiuni cu echipaj uman și depinde de parteneri externi – în principal de NASA - pentru a trimite astronauți în spațiu.

Aschbacher speră ca, până în 2030, un european să ajungă pe Lună, cel mai probabil la bordul unei misiuni spațiale americane. Dar ESA vrea să analizeze diverse scenarii pentru a nu mai depinde de NASA. Cel mai probabil, spune șeful agenției spațiale europene, se va apela la sectorul privat, la fel cum americanii folosesc serviciile SpaceX. Nu ar fi exclus, de altfel, ca și ESA să contracteze compania lui Elon Musk.

La ora actuală, Europa are probleme chiar și cu lansarea de sateliți, după ce a pierdut accesul la rachetele rusești Soiuz și depinde doar de Ariane 5. Doar că această rachetă are peste 2 decenii la activ și ar trebui ca anul acesta să marcheze ultimul său zbor.

Ce șanse sunt să vedem un român pe Lună

În 1914, scriitorul Henric Stahl publica ”Un român în Lună”, un roman SF în care își imagina că un compatriot de-ai noștri construiește singur o rachetă și ajunge pe astrul nopții. Ideea unui român pe Lună rămâne însă în continuare SF.

În clipa de față, ESA nu are niciun astronaut din țara noastră. 16 români, din 254 câți au candidat, au ajuns în faza 2-1 a procesului de selecție a astronauților. Niciunul nu a trecut însă de această fază, deci șansele unui român de a călca prea curând pe Lună sunt foarte reduse. De altfel, până acum doar 12 persoane au pășit pe satelitul natural al Terrei - exclusiv americani.

Până la începutul acestui an România era și datoare la ESA, astfel că îi fusese suspendat dreptul de vot. În ianuarie, Guvernul a achitat datoria și a plătit contribuția și în avans.

”Fiecare ban investit acolo înseamnă ban revenit şi amplificat la nivel naţional pentru Europa. Ceea ce înseamnă dezvoltare tehnologică, dezvoltare industrială, păstrarea de proprietăţi intelectuale, proprietăţi tehnologice a ceea ce facem aici în ţară. Agenţia Spaţială Europeană a reprezentat dintotdeauna un factor foarte important de dezvoltare pentru diferite naţiuni”, a explicat Dumitru Prunariu.

Sursa foto: NASA/colaj Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri