Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat preşedintele Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa "batjocorită" de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit NewsMaker, preluat de Agerpres.

"Moscova arată în continuare lipsă de respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova, dar guvernarea de la Chişinău, care îi reprezintă pe cetăţenii Republicii Moldova, nu se mai umileşte aşa cum s-a întâmplat în trecut în faţa Kremlinului, ci apără interesele cetăţenilor şi spune lucrurilor pe nume", a afirmat Maia Sandu în cadrul emisiunii "Puncte de reflecţie" de la postul de radio Vocea Basarabiei.

"Atunci când vedem lipsă de respect din partea Moscovei, noi spunem despre acest lucru. Atunci când vedem încercări de a destabiliza situaţia în Republica Moldova, am spus-o sus şi tare, nu am ascuns detaliile aşa cum au făcut alte guvernări în trecut. Despre asta vorbeam atunci când spuneam că nu suntem o ţară care se lasă batjocorită", a spus ea.

Republica Moldova, apreciază Maia Sandu, a devenit mai rezilientă, inclusiv graţie sprijinului oferit de partenerii ei de dezvoltare - sprijin reafirmat inclusiv în cadrul Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de la 1 iunie, găzduit de autorităţile de la Chişinău.

"Azi suntem mult mai rezilienţi, în primul rând pentru că nu suntem dependenţi energetic de Rusia, aşa cum eram acum câteva luni, dar şi pentru că avem tot mai mulţi prieteni, pentru că este tot mai multă atenţie pentru Republica Moldova, şi am văzut asta la summit", a adăugat ea.

Maia Sandu declarase recent că relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect, în ciuda eforturile guvernării de la Chişinău. Şefa statului susţinea că mărturie a acestui fapt stau trupele ilegale staţionate în regiunea separatistă transnistreană, embargourile politice şi amestecul constant al Moscovei în treburile interne ale Chişinăului.

Declaraţiile ei au fost respinse de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat atunci declaraţiile ca fiind false, menţionând că Rusia a respectat "mereu" Moldova şi oamenii săi.

De altfel, Maia Sandu a fost de mai multe ori ţinta criticilor Moscovei în ultimul timp, aminteşte NewsMaker.

Chiar zilele trecute, la 5 iunie, o întreagă emisiune de la postul televiziunii de stat ruse "Pervîi Kanal" i-a fost dedicată.

Genul emisiunii "Păpuşile moştenitorului Tutti" nu este unul clar: după titlu ar trebui să fie o emisiune de umor, dar se doreşte a fi una "informativ-analitică".

Moderatoarea emisiunii, Maria Butina, deputată din partea Partidului Rusia Unită (de guvernământ), proferează pe întreaga durată a emisiunii informaţii false despre preşedintele Republicii Moldova şi autorităţile de la Chişinău, încercând să le ridiculizeze. Apoi comentează "toate aceste inepţii", precum existenţa unor "laboratoare biologice americane în Republica Moldova" cu diverşi pretinşi experţi.

Printre cei invitaţi s-a numărat şi fostul deputat socialist Mihail Ahremţev, care a plecat din Republica Moldova în Federaţia Rusă. Acesta a spus că moldovenii au fost practic "forţaţi" să se vaccineze împotriva coronavirusului cu vaccinuri expirate, oferite de către România, în timp ce Chişinăul a refuzat vaccinul Sputnik din Federaţia Rusă, fără a aduce vreo probă în acest sens, notează publicaţia menţionată.

În încheierea emisiunii, fostul ambasador cu misiuni speciale al Rusiei, reprezentantul Moscovei la negocierile cu privire la Transnistria, Serghei Gubarev, a declarat că nu vede niciun viitor luminos pentru Republica Moldova. Acesta a calificat politica Maiei Sandu drept "rusofobie turbată".

Expertul Watchdog.md Valeriu Paşa consideră că emisiunea un fel de reacţie la summitul CPE din Republica Moldova. "Aceasta poate fi calificată şi ca politica oficială a statului. În plus, ei mizează că emisiunea va fi vizionată şi de unii spectatori din Moldova, care vor crede celor văzute. Este părerea lor despre moldoveni", declarat Paşa pentru NewsMaker.

Butina a devenit renumită după ce a fost arestată în 2018 la Washington, fiind acuzată că ar fi "agent străin" în SUA. Ea şi-a recunoscut vina. În 2019 a fost condamnată la un an şi jumătate de puşcărie, dar a fost eliberată înainte de termen. Imediat ce a ieşit de la închisoare, Butina s-a întors în Federaţia Rusă şi s-a pus în serviciul Kremlinului, aminteşte NewsMaker.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri