Institutul de seismologie din Norvegia (Norsar) a detectat o "explozie" provenind din zona barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, în momentul distrugerii sale marţi, a declarat vineri unul dintre responsabilii de rang ai instituţiei, potrivit AFP. De asemenea, și sateliţii de spionaj ai SUA au detectat o explozie la baraj, conform Agerpres.

Acest anunţ al Norsar, care nu indică originea exploziei, privilegiază ideea potrivit căreia barajul hidroelectric, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, nu a cedat ca urmare a daunelor suferite în timpul bombardamentelor din lunile precedente. "Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo", a declarat pentru AFP Ben Dando, şef de secţie la Norsar.

Potrivit acestui institut independent de cercetare seismologică, deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 02:54 la un sit ale cărui coordonate coincid cu cele ale barajului de la Kahovka, pe fluviul Nipru. Magnitudinea acesteia a fost "între 1 şi 2", a precizat Norsar, care nu a calculat deocamdată echivalentul în tone de TNT, ceea ce necesită luarea în considerare a mai multor factori. "Nu a fost o explozie mică", a precizat responsabilul de la Norsar.

Ea a fost înregistrată de staţia de măsurare din Bucovina, în România, la aproximativ 620 km de locul în care s-a produs, notează AFP. Distrugerea barajului hidroelectric, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, a provocat inundarea a zeci de oraşe şi sate pe ambele maluri ale fluviului Nipru, inclusiv a unor cartiere ale capitalei regionale Herson, forţând mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, afirmase mai devreme vineri că "totul pare să indice" faptul că Rusia se află în spatele distrugerii barajului de la Kahovka, potrivit AFP. "Barajul nu a fost bombardat. El a fost distrus de explozibili instalaţi în zonele unde se află turbinele. Această zonă se află sub control rusesc", a declarat Borrell într-o intervenţie la televiziunea publică spaniolă.

"Nu am fost acolo ca să ştiu cine a făcut-o. Dar totul pare să indice că, dacă a avut loc într-o zonă aflată sub control rusesc, este greu să fi fost altcineva",a afirmat în continuare el. "În orice caz, consecinţele pentru Ucraina sunt teribile, din toate punctele de vedere: din punct de vedere umanitar, pentru persoanele strămutate, din punct de vedere al mediului, întrucât distrugerea (barajului) va provoca un dezastru ecologic", a adăugat Josep Borrell.

Interpelată de Ucraina, care o acuză că a dinamitat barajul pentru a tăia calea în faţa ofensivei ucrainene în sud, în direcţia Crimeii, Rusia a declarat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) că Kievul a distrus barajul cu lovituri de artilerie "masive". Aceste declarații ale rușilor au fost, însă, contrazise și de datele culese de sateliții americani.

Sateliţii dotaţi cu senzori în infraroşu au detectat o semnătură termică potrivindu-se cu o explozie majoră, a declarat oficialul respectiv pentru New York Times. Analişti ai serviciilor de informaţii din SUA suspectează că Rusia se află în spatele distrugerii barajului, a declarat acelaşi oficial, dar agenţiile de spionaj americane nu dispun de dovezi solide cu privire la cine este responsabil.

Ucraina: O nouă tranșă de ajutor militar, în valoare de 2,1 miliarde de dolari

Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va conţine capacităţi esenţiale de apărare antiaeriană şi muniţii, sub forma de diverse comenzi pentru industria de apărare, potrivit Reuters şi AFP.

Această tranşă cuprinde muniţie suplimentară pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sisteme şi rachete de apărare antiaeriană Raytheon (RTX.N) HAWK, obuze de artilerie de 105 mm şi 203 mm, sisteme aeriene fără pilot la bord AeroVironment (AVAV.O) Puma, muniţie pentru sisteme de rachete cu ghidare laser şi sprijin pentru instruire şi mentenanţă, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Fondurile pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) vor fi utilizate pentru achiziţionarea de arme, permiţând administraţiei preşedintelui Joe Biden să cumpere arme din industrie, în loc să le retragă din stocurile americane. Livrarea armelor şi sistemelor depinde de disponibilitatea lor şi de calendarul de producţie.

Aceasta "ilustrează angajamentul continuu în favoarea capacităţilor critice ale Ucrainei pe termen scurt şi a capacităţilor durabile ale forţelor armate ucrainene pentru a-şi apăra teritoriul şi a lupta împotriva agresiunii ruse pe termen lung", subliniază Pentagonul în acelaşi comunicat.

Prima ţară donatoare pentru Ucraina, SUA au livrat sau promis armamente diverse în valoare de peste 39,7 miliarde de dolari forţelor Kievului de la începutul invaziei ruse la 24 februarie 2022, a menţionat vineri ministerul american al apărării.

Acest anunţ intervine la scurt timp după distrugerea parţială a unui important baraj în Ucraina şi într-un moment când lupte intense fac ravagii în sudul ţării, potrivit armatei ruse, care susţine că a respins mai multe atacuri, posibilele începuturi ale unei vaste contraofensive a Kievului pentru a elibera teritoriile aflate sub controlul Moscovei.

Citeste si:

    Sursa foto: Wikimedia Commons / Дзюбак Володимир

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Internațional »


    Setari Cookie-uri