Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă decizia Federaţiei Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (TCFE), calificând-o drept "cea mai recentă acţiune de subminare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a securităţii euroatlantice", scrie Agerpres.

"Acţiunile Federaţiei Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunţul său de "autosuspendare" din Tratatul în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federaţia Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligaţiile ce îi reveneau prin Tratat", arată sursa citată.

Reprezentanţii ministerului român asigură că "România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susţinerea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare a NATO, precum şi prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate şi securitatea tuturor aliaţilor, în conformitate cu Noul Concept Strategic".

Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa (CFE) a fost negociat în ultimii ani ai Războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Înaintea retragerii Federaţiei Ruse, Tratatul cuprindea 30 de state-părţi. Prevederile sale impun o serie de limitări şi plafoane pentru cinci categorii de armament convenţional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă.

În anul 2007, Federaţia Rusă şi-a suspendat unilateral participarea la Tratatul CFE, fără ca Tratatul să prevadă o astfel de procedură. Celelalte state-părţi continuă să implementeze între ele Tratatul, aspectele privind implementarea fiind gestionate în cadrul Grupului Consultativ Comun, cu sediul la Viena.

Putin: Rusia nu are armament modern

"Putem constata cu certitudine că contraofensiva (ucraineană) deja a început", a declarat Putin presei, potrivit agenţiei de presă Interfax. În acelaşi timp, el a subliniat că toate atacurile desfăşurate în această săptămână de inamic "au eşuat". "Forţele ucrainene nu şi-au atins obiectivele pe care şi le-au propus în niciunul dintre sectoarele frontului", a adăugat el.

"Luptele continuă deja pentru a cincea zi consecutiv. De exemplu, ieri şi alaltăieri luptele au fost foarte intense", a spus el. Putin a calificat pierderile suferite de partea ucraineană drept "semnificative", deoarece, a arătat el, "se ştie că în operaţiunile ofensive pierderile sunt de obicei de aproximativ trei la unu".

"Dar în acest caz ele (pierderile) depăşesc cu mult acest indicator clasic. Cifrele sunt impresionante", a insistat el. Vladimir Putin a evidenţiat eroismul soldaţilor ruşi, buna conducere a comandanţilor lor şi eficienţa armamentului rusesc modern, deşi a recunoscut că acesta este insuficient pe front. "Da, încă nu ne ajunge acest tip de armament modern, dar industria de apărare se dezvoltă rapid (...) Are loc o creştere drastică a producţiei de arme moderne", a subliniat el.

În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a admis că armata ucraineană îşi păstrează "potenţialul ofensiv", aspect care este evaluat "în mod realist" de către conducerea Ministerului Apărării atunci când se decid măsurile care trebuie luate "pe termen scurt". "În ceea ce priveşte dacă contraofensiva (ucraineană) a intrat sau nu în impas, în tot cazul putem constata că până în prezent toate încercările de ofensivă au eşuat, dar regimul de la Kiev îşi păstrează încă potenţialul ofensiv", a spus Putin.

Sursa foto: Shutterstock.com / Mike Mareen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri